Dråpslaget mot psykiatrin.

Av på 18 maj, 2013

Psykiatrins senaste version av diagnosbibeln, DSM-5, släpps om en vecka. Samtidigt drabbas det amerikanska psykiatriförbundet (APA) av ett dråpslag när The National Institute of Mental Health (NIMH) meddelat att de INTE kommer att använda sig av DSM. Något som kommer att få internationella återverkningar.

NIMH är världens mäktigaste psykiatriorgan, och när de meddelar att de inte kommer att använda sig av DSM på grund av att den inte är vetenskapligt upplagd, skälver psykiatrin i grundvalarna.

Chefen för NIMH, dr Thomas Insel, har sagt att ”NIMH kommer att orientera bort sin forskning från DSM-kategorier … DSM är som bäst en uppslagsbok som skapar en samling etiketter och definierar varje … dess svaghet är att den saknar giltighet.” Mycket tunga ord på den nivån. Nåväl, det har KMR sagt i över 20 år.

NIMH som är statligt delar ut forskningspengar och stöd till psykiatrin över hela USA. Deras ord är lag. Det amerikanska psykiatriförbundet är helt och håller beroende av DSM, den har dragit in hundratals miljoner dollar i försäljning under åren; APA har satsat enormt mycket, både i pengar och prestige på DSM-5. Utan den kan inte deras medlemmar, de enskilda psykiatrikerna, debitera de statliga försäkringskassorna för sina tjänster. Det är vad den ursprungligen var till för.

NIMH:s avslag är med andra ord ett rent dråpslag mot psykiatrins hela existens.

Media över hela USA spekulerar nu över psykiatrins framtid. Det sägs bland annat att”DSM är död vid ankomst och kommer möjligen att dra med sig psykiatrin”.

DSM-5 har fått utstå enormt mycket kritik redan innan den lanserades. Petitioner cirkulerar på internet som uppmanar fackfolk att inte använda den. De hävdar att DSM-5 kommer att sjukförklara ett allt större segment av befolkningen – som på inte sätt är sjuka – till enorma kostnader för samhället. En mängd kritiska artiklar och böcker har dessutom publicerats i anslutning till utgivandet av DSM-5.

En av de som kritiserat DSM kraftigast är faktiskt ordförande för kommittén som utformade DSM-IV, psykiatriker Allen Frances, betraktad som USA:s mest inflytelserika psykiatriker, som samtidigt som han lanserade sin senaste bok, Saving Normal: An Insider’s Revolt Against Out-of-Control Psychiatric Diagnosis, DSM-5, Big Pharma, and the Medicalization of Ordinary Life, nyligen uttalade sig i USA Today:
”Detta är inte enbart en akademisk debatt. Det handlar inte bara om insidan av psykiatrin. DSM har en enorm inverkan på hur vi skall leva våra liv, hur pengarna för mentalhälsovården spenderas och på allmänhetens hälsa.”

Psykoterapeuten Gary Greenberg har skrivit om DSM i mer än ett årtionde och som när han nu kommer ut med sin bok The Book of Woe: The DSM and the Unmaking of Psychiatry, hävdar:
”Störningarna i DSM är bara en samling symtom som några experter samtycker till utgör mental sjukdom. Det finns inte en enda enstaka diagnos i DSM som lever upp till medicinska sjukdomars kriterier … cancer och diabetes är sjukdomar som kan bestrykas genom biokemiska tester. De möter kriterierna för vad vi anser utgöra en fysisk sjukdom. Det finns inte en enda störning i DSM som gör det.”

”Hela sjukdomsmodellen som ligger bakom DSM har varit ett ytterligt vetenskapligt misslyckande,” säger Stuart Kirk, professor emeritus vid UCLA, som har följt DSM i årtionden. ”Det finns inte en enda biologisk markör för en enda av de över 300 störningarna. Vad vi istället gör är beskrivande. Detta beskrivande skapar störningar och vi låtsas att det är medicinska sjukdomar istället för rent mänskligt beteende.” Kirk lanserar boken Mad Science: Psychiatric Coercion, Diagnosis and Drugs, samtidigt med DSM-5.

Psykiatriker Michael Taylor lanserar sin bok Hippocrates Cried: The Decline of American Psychiatry, där han skriver:
”Anledningen till att så många av syndromen inte visar sig när man testar dem i verkligheten är att de inte existerar i den biologiska verkligheten. De existerar enbart i DSM.”

DSM har använts över hela världen för att klassificera mentala sjukdomar och störningar. Den ligger till grund den våg av psykiatriska diagnoser vi sett de senaste tjugo åren med bokstavsbarn, autism, bipolärt och annan märklig klassificering av beteenden, såsom shoppingsjukan, hamstringssjukan och trotsstörning, utan uppbackning av några som helst tester som visar att det är sjukdomar. Trots detta medicineras alla dessa i praktiken obefintliga ”sjukdomar”. Därmed inte sagt att det inte finns psykiska besvär, men aldrig någonsin har hållbara vetenskapliga bevis framlagts som visar att det är fel på hjärnorna hos dem som nu medicineras sönder och samman till ofantliga lidanden och kostnader för den enskilde och samhället. Utan någon som helst bot.

Tsunamivågen med förtidspensionerade ungdomar i Sverige med psykisk diagnos, varav många tar livet av sig, är ett bevis för psykiatrins totala inkompetens.

Vi avslutar med orden från nyligen bortgångne Thomas Szasz, en världens främsta psykiatrikritiker genom tiderna, författare till boken Psykisk sjukdom en myt, och en av KMR:s grundare, samt tidigare psykiatriprofessor:
”Psykiatrin är den individuellt mest destruktiva kraft som har påverkat samhället under de senaste 50 åren.”

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in