Drönare effektiviserar bevakning

Av på 25 december, 2019
Bild: Saab

Som första bevakningsföretag i Sverige har Nokas fått tillstånd att flyga drönare i kommersiellt syfte. Nokas och kunden Saab har bildat en flygorganisation, som har fått tillstånd av Transportstyrelsen för flygning med drönare utanför pilotens synhåll.

– Nokas har erhållit ett så kallat kategori 5 C-intyg som har utfärdats av Transportstyrelsen. Det innebär att vi får flyga drönare utom synhåll. Nokas har utbildat drönarpiloter enligt TSFS 2017:110 och där ingår hantering, juridik, metrologi (mätteknik), radiokommunikation och luftfartssystem, berättar Jonas Söderstrand, verksamhetsansvarig för drönarverksamheten på Nokas Security.

– Det här är framtidens säkerhetslösning, drönartjänster kommer att vara lika vanliga som våra tillsynstjänster. Drönare underlättar arbetet för våra väktare, ökar ledningsförmågan och hjälper oss att fatta rätt beslut, samtidigt som kunden får en mer effektiv bevakning. Användningsområdena för drönare är oändliga och vi har bara sett början, säger Johan Rydell, key account på Nokas Security och ansvarig för uppdraget åt Saab.

Många användningsområden för drönare
Det handlar inte bara om att skapa en effektiv bevakning, utan drönarens sensorer kan också användas för att identifiera skador på tak och andra konstruktioner för exempelvis vattenavledning. Kamerorna har en exceptionell bildkvalitet och den inbyggda värmesensorn kan användas vid eftersök av t ex försvunna personer. Med den senaste kameratekniken går det snabbt att från 100 meters höjd identifiera obehöriga på ett område av en kvadratkilometer. Saab är kund till Nokas och var med och ansökte om tillståndet för drönarflygning.


Drönare upptäcker personer på tak. Bild: Saab.

– Saab arbetar med ständig utveckling för att effektivisera övervakning av våra anläggningar. Med hjälp av drönare kan bevakningspersonal snabbt få övervakningsbilder på en byggnad eller ett större område. Det är ett mycket effektivt sätt att arbeta med bevakning och ett bra komplement till den stationära bevakningen på marken, säger Jonas Öhrling, projektledare på Saab.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: NOKAS

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in