Drygt 39 miljoner kronor till kampen mot barncancer

By on 27 september, 2022
Bild: Barncancerfonden

Under årets upplaga av Barncancergalan – Det svenska humorpriset fick tittare och gäster ta del av flera gripande berättelser från barncancerdrabbade familjer och bidrog tillsammans med drygt 39 miljoner kronor till Barncancerfondens arbete för att fler barn ska överleva och leva ett långt och gott liv.

Tillsammans med Sveriges största komiker och skådespelare och högklassig underhållning är galan ett stort och viktigt tillfälle att uppmärksamma barncancerdrabbade och engagera svenska folket i att bidra till Barncancerfondens livsviktiga arbete. Under kvällens gala på Berns Salonger i Stockholm nåddes ett insamlingsresultat om drygt 39 miljoner kronor.

– Jag känner mig både stolt och rörd över det engagemang som visats under kvällen, det vittnar om att vi är många som vill vara med och bidra till arbetet för att fler ska överleva barncancer och få rätt vård och stöd. Till er vill jag rikta ett stort varmt tack, men jag vill också passa på att tacka alla de modiga barn och familjer som varit med och delat sina berättelser här ikväll, ni sätter ord på vad det kan innebära att drabbas av barncancer, säger Anne Bergsten, exekutiv producent för Barncancergalan på Barncancerfonden.

Carina Berg ledde galan för sjunde året i rad, i år tillsammans med Anders ”Ankan” Johansson. En professionell duo som balanserade allvar med humor, för att ena stunden uppmärksamma drabbade familjers sorg och saknad, till att i nästa stund lyfta upp Sveriges bästa underhållning och personerna som dagligen får oss att skratta.

Under kvällen fick publiken på Berns och tv-tittarna runt om i landet uppleva höjdpunkter som när barnens jury gjorde sin jurydans innan de avslöjade att barnens pris gick till I Just Want To Be Cool, när Sanna Nielsen fick hela Berns att sjunga allsång för att tillsammans avslöja att årets manliga och kvinnliga komiker blev Kristoffer Appelquist och Sanna Sundquist. Men också det känslosamma och starka framträdandet som Amanda Bergman och GRANT gjorde tillsammans för att hylla alla de barn som inte längre lever. Kvällen avslutades med ett framträdande av Måns Zelmerlöw och barngruppen Base 23 som kantades av hopp och glädje.

– Först och främst vill vi tacka barnen och familjerna som är här idag, och de som inte kunde vara här idag, för att ni delar med er. Era historier säger allt om varför det är livsviktigt att vi alla gör vad vi kan för att stötta forskningen om barncancer. Jag vill också skicka ett stort tack till Carina och Ankan, alla på FLX, alla sponsorer, och självklart Barncancerfonden för att vi får vara med att möjliggöra denna känslosamma och otroligt viktiga kväll, säger Axel Eriksson, VP Content and Programming Warner Bros. Discovery Sverige.

Alla bidrag gör skillnad, de insamlade medlen till Barncancerfondens verksamhet möjliggör bland annat att:

 • Forskningen kan gå framåt för att fler barn ska överleva och leva ett långt liv
 • Fler drabbade familjer kan få juridiskt stöd
 • Drabbade familjer och barncanceröverlevare kan få stödsamtal av psykoterapeuter
 • Sjukvårdspersonal kan fortbilda sig i kurser om barnonkologi

Här är alla vinnare av Det svenska Humorpriset 2022

 • Hederspriset till Gösta Ekmans minne: Sven Melander
 • Årets humorprogram: Herr Talman
 • Årets komedi: Leif Och Billy
 • Årets kvinnliga komiker: Sanna Sundquist
 • Årets manliga komiker: Kristoffer Appelquist
 • Årets scenshow: Scalarevyn
 • Barnens pris (framröstad av barn på Barncancerfonden.se): I Just Want To Be Cool
 • Årets humorpodd (framröstad av Aftonbladets läsare): Ursäkta

Sverige
Örebronyheter

Källa Barncancerfonden
Här kan du läsa mer om vad de insamlade medlen till Barncancerfonden möjliggör: Årsrapport 2021 | Barncancerfonden – barncancerfonden.se/om-barncancerfonden/var-organisation/barncancerfondens-arsrapport-2021/
Läs mer om hur du kan bli månadsgivare till Barncancerfonden här: Bli månadsgivare – Barncancerfonden | Barncancerfonden – barncancerfonden.se/jag-vill-bidra/bli-manadsgivare/

You must be logged in to post a comment Login