Drygt ett tiotal svenska barn kvar i läger i Syrien

Av på 20 december, 2021

En majoritet av de svenska barn som under flera år levt i läger i nordöstra Syrien har fått komma hem. Men drygt ett tiotal svenska barn är fortfarande kvar i lägren och måste genomlida ytterligare en kall vinter utan tillräcklig sjukvård, utbildning, mat eller värme. Deras rättigheter kränks dagligen och Sverige måste göra allt i sin makt för att få hem samtliga svenska barn.

Situationen i de läger i nordöstra Syrien där tusentals barn tvingas växa upp, däribland ett drygt tiotal svenska barn, fortsätter att vara allvarlig. I september publicerade Rädda Barnen en rapport som visar att runt två barn i veckan har dött i lägren av våld, olyckor och sjukdomar under 2021.

Barnens rättigheter kränks dagligen i läger som Roj och Al Hol. Under senaste året har familjerna drabbats av torka, covid-19 och nu väntas en kall vinter. Det finns en stor oro för eldsvådor när familjer försöker hålla sig varma. Flera barn har dött under de senaste åren när tält fattat eld. Förutom det saknar barnen tillgång till tillräcklig sjukvård, grundläggande utbildning, näringsrik mat och trygghet.

– Barnen ska inte behöva utstå ännu en vinter under svåra förhållanden i farliga läger. Alla länder behöver hämta hem sina medborgare, här måste Sverige göra allt som står i vår makt för att ta hem alla svenska barn och deras mammor. På så sätt kan barnen få den omsorg och det stöd de behöver för att återhämta sig och få chans till den trygga barndom som alla barn har rätt till, säger Maria Frisk, Sverigechef på Rädda Barnen.

De barn som kommer hem till Sverige behöver på olika sätt hjälp av exempelvis socialtjänsten i sina respektive kommuner som skapar goda förutsättningar för barnen att återgå till en trygg tillvaro.

Världen | Syrien
Örebronyheter

Källa: Rädda Barnen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in