Du är vad du inte äter 41 procent väljer mat som är ”fri från”

Av på 31 januari, 2017

Hälsosam mat förknippas med vad den inte innehåller, en undersökning som United Minds har gjort på uppdrag av Brödinstitutet visar att en av fyra begränsar sitt matintag utan att ha en intolerans.

Enligt Livsmedelsverket är 15 procent allergiska/överkänsliga/intoleranta. Undersökningen från United Minds visar att 33 procent säger sig vara allergiska eller överkänsliga mot någon slags mat samtidigt som så många som 41 procent väljer ”fri-från”-produkter. Utifrån dessa siffror väljer cirka 2 miljoner svenskar i åldrarna 18 till 80 år bort mat som de annars hade kunnat äta, med risk för att inte få i sig alla näringsämnen.

Undersökningen visar också att 6 procent anger att de är glutenintoleranta och att allmänheten tror att 18 procent av befolkningen (medelvärde) är glutenintolerant. Enligt Livsmedelsverket lider 1–3 procent av celiaki (=glutenintolerans).

Anledningen att välja ”fritt från” uppges vara bättre (mag-)hälsa och ett bra sätt att gå ned i vikt. De som har uppgett att de inte är allergiska/överkänsliga tycker i högre grad att det är ett hälsosamt alternativ att äta ”fritt från”.

– Skillnaderna i siffrorna visar att många verkar självdiagnostisera sig, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet. Livet kan bli väldigt begränsat när man inte kan äta vad som helst. Alla som har ont i magen bör träffa en läkare eller dietist för att ta reda på vad man inte tål. Då slipper man att undvika mat i onödan.

Vanligaste ”fri från”-produkterna är laktosfritt, sockerfritt, fritt från tillsatser och glutenfritt.

– Många personer tror att de inte tål gluten och prövar på egen hand att ta bort detta ur kosten, säger Anneli Ivarsson, professor i folkhälsovetenskap vid Umeå universitet och celiakiexpert. Denna trend fick fart för några år sedan och diagnosen Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) började användas. Många av de personer man först trodde hade NCGS visade sig istället ha IBS (Irritable Bowel Syndrome=stressmage) och reagerade inte på gluten utan på FODMAP (jäsningsbara kolhydrater). Då är det en annan behandling som behövs.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in