Dubbelt så många vill byta till billigare lägenhet

By on 20 mars, 2023
Arkivbild

Allt fler hyresgäster vill byta till billigare lägenheter i och med hyreshöjningarna och allmänt högre levnadskostnader.

Antalet bytesförfrågningar där hyresgästen vill byta till en billigare lägenhet, och anger ekonomi som skäl har dubblerats den senaste månaden jämfört med samma period förra året enligt Lägenhetsbyte.se.

Bytessajten ser att antalet ansökningar ökar snabbt sedan hyreshöjningarna annonserades, lägenhetsbyte.se har fått in 30 procent fler bytesansökningar senaste månaden jämfört med förra året trots att även det var en rekordmånad.

– Under pandemin var intresset stort då många villa bo större och ha utrymme för ett hemmakontor men nu ser vi en rakt motsatt effekt, man vill byta till billigare oavsett om det är färre kvadrat eller ett mindre attraktivt läge, säger Tobias Jonnarth vd för Lägenhetsbyte Sverige AB som driver Lägenhetsbyte.se.

De flesta kommunala hyresvärdarna landade på hyreshöjningar runt 5 procent. Många hyresvärdar har dock höjt betydligt mer än så och hyreshöjningar är ett vanligt skäl till att många vill byta sin hyresrätt.

Ord som inflation, ränta och matpriser har nu för första gången också börjat dyka upp då hyresgästerna anger varför till att de vill genomföra byten.

– Levnadskostnaden skjuter i höjden för alla, det är svårt att hitta andra saker att spara in på när allt blir dyrare och hyreshöjningarna har gjort att det är många som har svårt att bo kvar i de lägenheter som de skaffade under högkonjunkturen. Tidigare har merparten av våra medlemmar sökt mer attraktiva och dyrare boenden men så är det verkligen inte längre. Vi ser ett paradigmskifte på hyresmarknaden, säger Tobias Jonnarth. 

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Lägenhetsbyte Sverige

You must be logged in to post a comment Login