Dyr skolstart för barnfamiljer

Av på 14 augusti, 2018
Arkivbild.

Den genomsnittliga barnfamiljen kommer lägga cirka 1200 kr per barn inför terminsstarten i augusti och 62 procent av de tillfrågade i Traderas och Sifos färska undersökning känner en press över att behöva handla nya grejer till sitt barn. Att istället ge sig ut på second hand-marknaden kan vara ett lönsamt alternativ, särskilt om familjen är stor.

Tillsammans med Sifo frågade Tradera 1000 föräldrar om deras inställning till att köpa nytt, sälja gammalt eller slänga prylar i samband med barnens skolstart i augusti. De allra flesta, hela 92 procent svarade att de hade kläder och skor hemma som barnen har vuxit ur och som de inte kommer använda. Trots detta är det inte många som väljer att sälja de saker som inte längre behövs. Värdet på de skor och kläder som inte längre behövs i en genomsnittlig barnfamilj skattas till 1 500 kronor.

– Har man barnkläder som inte längre gör nytta bör man verkligen sälja dem vidare. Intresset för begagnade barnkläder är större än någonsin, särskilt i samband med säsongsbyte som nu vid skolstarten, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Helt och rent – viktigaste aspekten vid köp
Det allra viktigaste för föräldrarna när de väljer att köpa begagnade prylar till sina barn är att kläderna eller prylarna är fullt användbara och inte trasiga. Dessutom är det viktigt att barnen tycker om prylarna. I södra Sverige, främst i Göteborg och Malmö, är även bidragandet till en hållbar konsumtions en viktig faktor. Där svarar en tredjedel av de tillfrågade att det är en av anledningarna till att de väljer att sälja gamla grejer och köpa nya begagnade grejer till sina barn. Främst är det Malmöbor som i stor utsträckning väljer att sälja vidare de kläder som inte längre behövs.

En familj med två barn i skolåldern kan spara drygt 3 000 kr bara på höstens skolstartsinköp genom att välja begagnade alternativ. Om de dessutom säljer av det som barnen vuxit ut kan besparingen bli ännu större. Och det verkar alltfler föräldrar inse.

– Barnkläder och barnskor är två av de kategorier som vuxit mest hittills på hela Tradera under 2018. Trenden är tydlig – alltfler medvetna föräldrar handlar hellre begagnat än köper nytt. Det gynnar inte bara den egna plånboken, utan är helt rätt för miljön, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Så här mycket sparar du in på att köpa begagnat vs nytt
Nypris är framräknat genom att ta fram medelvärdet av de 21 produkter som är populärast i antal sökningar på Pricerunner på respektive typ av produkt. Tradera pris är medelvärdet för respektive såld produkt på Tradera i augusti 2018.

                               Nypris            Tradera pris          Du sparar

Gummistövlar          283 kr                   96 kr                187 kr
Overall                       766 kr                 241 kr                525 kr
Skaljacka                   858 kr                 243 kr               615 kr
Regnjacka                 282 kr                  102 kr               180 kr 

Populäraste barnklädesmärkena på Tradera 
mätt i antal sökningar 1-8 augusti 2018

1. Mini Rodini
2. Polarn & Pyret
3. Newbie
4. Molo
5. House of Lola

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in