Dyra inköp till barnen inför skolstart

Av på 16 augusti, 2021

Skolstart och terminsstart för fritidsaktiviteter närmar sig och med det kommer behovet att uppdatera kläder, skor och utrustning. Föräldrar planerar att i genomsnitt spendera 1 600 kronor per barn på detta – 23 procent mer än förra året, och ju fler barn desto dyrare blir det. Men trots det, är det en väldigt liten del av inköpen som planeras att göras i andra hand – något som kan bespara plånboken betydande summor.

Totalt 19 procent av föräldrarna upplever i hög utsträckning en press kring att handla nya kläder och ny utrustning till sina barn inför skolstart, det visar en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Blocket. Ju fler barn, desto högre upplevs pressen, och desto högre är också de planerade summorna per barn som ska spenderas på kläder, skor och utrustning.

Bland föräldrar till tre barn uppger var fjärde (25 %) att pressen att skaffa nya saker i höst är hög, jämfört med knappt var femte (17 %) förälder som har två barn. Föräldrar till tre barn uppskattar att de kommer att lägga i genomsnitt cirka 2000 kronor per barn, medan föräldrar som har ett barn uppskattar att de kommer lägga 1 400 kronor.

Få andrahandsköp bland föräldrar till äldre barn

Summorna som föräldrar planerar att spendera kan vara kostsamma. Samtidigt visar undersökningen att totalt sex av tio föräldrar (57 %) inte planerar att göra några begagnade inköp av kläder och utrustning till barnen inför hösten – något som skulle kunna bespara dem tusentals kronor, särskilt om man har fler barn. Bland föräldrar med barn i åldrarna 14-17 uppgår andelen föräldrar som inte planerar att göra begagnade inköp till hela 69 procent.

– Om man redan på förhand planerar inköp kan man också planera för att göra dem på begagnatmarknaden. Lägg en bevakning om det inte ligger annonser ute just när du är inne och tittar, så blir du meddelad när någon säljer det du söker. Många saker kan man hitta för en tredjedel av nypriset och många saker är så gott som nya. På så sätt kan fler köp göras på ett hållbart sätt, både för plånbok och miljö, säger Tero Marjamäki, kommunikationschef på Blocket.

Lagom till terminsstarten har Blocket sänkt priserna för annonsering i några av de populäraste kategorierna, som ofta innefattar det som behöver köpas till barnen. Kostnaden för att lägga in en annons i kategorierna Personligt och Elektronik sänks till 15 kronor per annons, och kostnaden för kategorierna För Hemmet och Fritid & Hobby sänks till 30 kronor per annons.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes via Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel under tidsperioden 19 – 27 juli 2021. 1 002 intervjuer har samlats in bland föräldrar till hemmavarande barn i åldersgrupp 2-17 år.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in