Efter de blodiga demonstrationerna – nu måste Iran utreda dödsfallen

Av på 5 januari, 2018

Minst 22 personer har dödats under de senaste dagarnas demonstrationer i Iran, nu kräver Amnesty att myndigheterna utreder varför säkerhetsstyrkor öppnat eld mot obeväpnade demonstranter.

– Det är djupt oroande och strider mot Irans skyldigheter enligt internationell rätt, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning. 

Officiella uttalanden bekräftar att minst 22 människor, inklusive två säkerhetspoliser, har dödats sedan den 28 december då tusentals iranier samlats ute på gatorna för att protestera mot fattigdom, korruption och det politiska förtrycket.

Brottsbekämpande myndigheter har rätten att försvara sig och en skyldighet att skydda allmänheten, men rapporter om att säkerhetsstyrkor har öppnat eld mot obeväpnade demonstranter är djupt oroande och skulle strida mot Irans skyldigheter enligt internationell rätt, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning. Den iranska regeringen måste omedelbart inleda en effektiv och oberoende utredning av dödsfallen samt andra rapporter om överdrivet våld mot demonstranter, och ställa de ansvariga för människorättskränkningar till svars.

Videoklipp och vittnesmål som har spridits i sociala medier och andra mediekanaler visar kravallpoliser och säkerhetsstyrkornas användande av överdrivet våld samt visar att de öppnar eld mot obeväpnade demonstranter. De visar även hur de slår demonstranter med batonger och använder sig av tårgas och vattenkanoner för att skingra dem. Amnesty har inte kunnat verifiera videoklippen eller vittnesmålen.

Mer än tusen personer har under de senaste sju dagarna gripits och kvarhållits i fängelser som är ökända för att använda tortyr och andra former av övergrepp. Många har nekats tillgång till advokat och kontakt med sina familjer.

The Human Rights Activist News Agency rapporterar att bara i Evinfängelset i Teheran har myndigheterna registrerat minst 423 fångar mellan den 31 december 2017 och den 1 januari 2018.

Iranska myndigheter har ett skrämmande förflutet av massgripanden av fredliga demonstranter. Med tanke på den oroväckande omfattningen i den nuvarande vågen av gripanden, är det högst sannolikt att många av dem som hålls fängslade är fredliga demonstranter som godtyckligt fängslats och nu sitter i fängelse under svåra förhållanden där tortyr används för att tvinga fram erkännanden och straffa meningsmotståndare.

De iranska myndigheterna måste omedelbart släppa alla som har gripits enbart för att deltagit i eller uttryckt stöd för fredliga protester eller kritiserat myndigheterna. Alla fängslade måste skyddas från tortyr och andra former av övergrepp.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in