Efter Uppdrag Gransknings avslöjande: Landsbygdsministern, kräv skärpning av de ansvariga

Av på 30 januari, 2020

– Jag är förbannad, för att tala klarspråk! Det här är rent ut sagt för jävligt! Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige och ledamot i regeringens råd för genomförandet av livsmedelsstrategin skräder inte orden efter att ha sett kvällens Uppdrag Granskning.

I programmet fick tittarna se in i en mjölkgård med smutsiga och magra kor. Experter som kommenterade inslaget slog fast att det var bland det värsta de hade sett.

– Uppdrag Gransknings avslöjande visar kor som tvingas att leva under fruktansvärda villkor. För en tid sedan visade SVT avslöjande reportage om grisar som hölls fixerade och grisar som tvingades gå i sin egen avföring. Det har även kommit regelbundna rapporter om smutsiga djur vid leverans till slakt och gravida djur. Djurskyddslagen är en minimilagstiftning, alltså den slår fast den lägsta nivå som alla måste följa. Efter alla avslöjanden är det tydligt att det finns en rad lantbrukare som inte klarar av det, säger Roger Pettersson.

Ytterst är det den enskilda lantbrukaren som bär ansvaret. Men när djur vanvårdas och plågas spiller det på hela näringen och på handeln.

– Förtroendet går i kras. Landsbygdsministern bör kalla till sig aktörerna i livsmedelskedjan. Att det felar hos enskilda lantbrukare är tydligt, men vad ska man göra åt det och var felar det mer? Länsveterinärer har slagit larm om att resurserna till kontrollerna är otillräckliga, bör de utökas och skärpas? Ska det införas ett certifieringssystem som slår hårt och resolut mot dem som inte klarar djurskyddslagens krav? Ska vi gå så långt att animaliska produkter i affärer och på restauranger ska förses med QR-kod med direktlänk till videokameror där djuret har levt och till slakteriet där det har avlivats? säger Roger Pettersson.

För en tid sedan fick den danske jordbruksministern en rapport på sitt bord om att danska grisuppfödare inte tog hand om sjuka djur på ett tillfredsställande sätt. Grisuppfödarna argumenterade med att det endast rörde sig om några promille av alla grisar som föddes upp.

– Argumentationen imponerade inte på den danske jordbruksministern som klargjorde att även om det är några promille så är det för många, samt att man måste se till det enskilda djuret. Han kallade till sig branschen. Lika resolut måste nu den svenska landsbygdsministern agera kring de senaste avslöjandena.

Avslutningsvis beklagar Roger Pettersson att det är så få som tycks vara intresserade av att svara på frågor:

– Det är beklämmande att så många av de aktörer som Uppdrag Granskning försökte komma i kontakt med valde att inte ställa upp och svara på frågor. Jag tycker också att det är beklämmande att de som utsätter djur för dessa saker också väljer att hålla tyst. Deras tystnad drabbar hela livsmedelskedjan. 

Regionalt
Örebronyheter

Källa World Animal Protection Sverige

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in