Eftervården viktig valfråga, RFSU öppnar hjälplinje för nyförlösta

By on 28 augusti, 2018

Ofrivilliga pruttar, hemorrojder, svårt att hålla tätt och krånglande sexliv är en del av tusentals nyblivna föräldrars verklighet. Men det är något som väldigt få pratar om.

För att få igång samtalet och för att få upp frågan om en bristande eftervård inför valet startar RFSU Mammalinjen, en tillfällig telefonlinje dit mammor och föräldrar kan ringa och prata om vad de vill med en barnmorska. Inga känslor eller frågor är pinsamma eller konstiga.

– För många påverkar en förlossning både kroppen och sexlivet, ändå är det det saker vi inte pratar om utan lämpar över i knät på de nyförlösta kvinnorna att hantera. Vi behöver ändra på det och bryta tystnaden, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU

Mammalinjen är öppen under vecka 35-36 mellan kl. 13-18 varje vardag.

Ny SIFO-mätning
Enligt en ny SIFO-mätning som RFSU har låtit göra framkommer det att hälften av alla i Sverige (45 %) aldrig har pratat om kroppsliga besvär som kan uppkomma efter en förlossning. Av kvinnor i barnafödande ålder har endast en tredjedel pratat om det.

Kopplingen mellan ett nedtystat problem och bristen på politiska prioriteringar är tydlig.

– Vi måste bryta tabun och prata om vad som händer med kroppen och sexlivet efter en förlossning. Vi vet att alltför många kvinnor får sina liv och sin vardag begränsad av olika besvär efter en förlossning. Många kvinnor lever år ut och år in utan att få hjälp eller att få träffa någon att prata med om sina besvär och sin oro, säger Hans Linde.

Lösningen är en bra eftervård
RFSU vill att eftervården ska bli en självklar del av förlossningsvården och erbjudas under en betydligt längre period efter förlossningen än idag. Eftervården ska vara en stark länk i hela kedjan före, under och efter förlossningen. Vården ska utformas efter den födandes behov och önskemål.

RFSU vill också att alla födande ska erbjudas hembesök av barnmorskan från Mödravårdscentralen senast två veckor efter förlossning. Hembesöken ska även innehålla samtal om sexualitet och relationer. För att främja ett jämställt föräldraskap ska eventuella partners eller medföräldrar erbjudas lämpliga insatser under hela vägen.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login