Einar Persson – grafik från Karlskoga

Av på 16 maj, 2022
Einar Persson: Torget i Karlskoga.
Bild Örebro läns museum

Sommaren 2022 visar länsmuseet en mindre utställning med konstnären Einar Persson (1918-2006) på Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga.

Einar Persson växte upp i en industriarbetarfamilj i Hagfors och flyttar till Karlskoga 1939, i Sverige rådde högkonjunktur och den unge saxofonisten hade fått arbete både i dansbandet Dixie och på Bofors. Ett turnéstopp i Lund 1944 blev oväntat till en längre vistelse.

Einar Persson, som också var en ivrig tecknare, fick möjlighet att kombinera musiken med studier vid Svenska målarskolan i Malmö, hans första separatutställning ägde rum i Karlskoga 1947 och ett par år senare vann han stipendium i samband med Nationalmuseums Unga tecknare-utställning. Både Nationalmuseum och prisutdelaren Prins Gustaf Adolf köpte in verk.

Konstnärskapet utvecklades på resor till Frankrike, Spanien och England och i början av 1950-talet började Einar Persson med grafik. Som grafiker blev han nationellt uppmärksammad och uppskattad av kritiker för sin nyktra och samtidigt psykologiskt inträngande blick, en blick som är påtaglig i flera av verken med Karlskogamotiv.

Einar Persson: Torget i Karlskoga. Bild: Örebro läns museum

Utställningen på Gråbo består av ett urval av hans skildringar av Karlskoga på 1950-60-talen. Verken kan ses som dokument över förvandlingen från bruksort till småstad. Men Einar Perssons blick är varken pittoresk eller bakåtblickande. Hans verk präglas snarare av detaljrik realism som laddas med nostalgi i takt med tiden, när samhället ställer om på nytt.

Utställningen invigs i samband med Kultur och fritidskalaset i Karlskoga den 21 maj.

Kultur | Karlskoga
Örebronyheter

Källa Örebro läns museum

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in