Ekonomi | Finansministern svänger men momslagen gäller fortfarande

Av på 22 februari, 2015

Finansminister Magdalena Andersson (S) svänger efter starka protester och lovar nu att regeringen senast under våren kommer med en lösning som stoppar de nya momsreglerna. Men inga konkreta besked som stoppar pågående neddragningar och nedläggningar av Sveriges ideella föreningar gavs av finansministern på dagens möte med Skatteutskottet.

Idag var finansminister Magdalena Andersson (S) kallad till Skatteutskottet för att redogöra för regeringens åtgärder. Där presenterade hon dock inga konkreta förslag. Nuvarande lag gäller fortfarande.

De ideella föreningarna välkomnar beskedet, men vågar inte jubla innan de sett den lösning som finansministern utlovar.

Vi känner en stor lättnad över att finansministern äntligen agerar och ger oss hopp om att få fortsätta vårt viktiga uppdrag med att hjälpa samhällets mest utsatta. Samtidigt är det upp till bevis för Magdalena Andersson att visa på konkreta åtgärder som gäller för hela sektorn, säger Caroline Andermatt, VD för Myrorna och ordförande för Ideell Second Hand.

Magnus Lundén, enhetschef på Röda Korset Sverige vill också ha ett tydligt besked om vad som händer med de organisationer som redan börjat sin avveckling.

Jag vill att regeringen tar sitt ansvar för alla de organisationer som redan nu har börjat avveckla och dra ned verksamheter. Jag vill kunna säga till dem att de inte behöver oroa sig, utan att vi kan fortsätta hjälpa de människor som befinner sig i en utsatt situation. Vi kommer givetvis bistå i det vi kan för att få en långsiktig lösning, säger Magnus Lundén.

Hela den ideella second hand-branschen ger varje år 200 miljoner kronor till människor som lever i socialt utsatta situationer, erbjuder över 7000 människor arbetsträning och samlar in 22 000 ton textil som annars skulle hamna i soporna.

Jag är verkligen mycket tacksam mot alla som stöttat oss och hjälpt till att öppna ögonen på regeringen. Min förhoppning är att vi nu kan få andrum och fokusera på att fortsätta göra den stora skillnad vi gör för enskilda och för samhället i stort, säger Marika Markovits, ordförande för Sveriges Stadsmissioner.

Ekonomi
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in