Ekonomi | Kraftig minskning av antalet konkurser i januari

Av på 2 februari, 2015

Konkurserna inom svenskt näringsliv minskar kraftigt och i januari gick 388 svenska aktiebolag i konkurs – en minskning med hela 25 procent jämfört med samma månad föregående år. Framförallt var det färre konkurser i Stockholm och Västra Götalands län. Även antalet anställda som berördes av konkurserna minskade, visar ny konkursstatistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Antalet konkurser är bland de lägsta för en januarimånad på tio år. Man får gå ända tillbaka till januari 2007, det vill säga innan finanskrisen, för att hitta en motsvarande nivå.

Alla svenska län drabbades av konkurser i januari. Starkast utveckling uppvisar Stockholm som gick från 177 till 105 och Västra Götaland som gick från 78 till 55. Störst ökning av antalet konkurser noterades i Jönköpings län, från 6 till 11.

– Januarisiffrorna tyder på en fortsatt stabil utveckling för svensk ekonomi. Samtidigt finns det orosmoment både nationellt och internationellt, vilket gör att de finns skäl att hålla ett vakande öga på utvecklingen bland landets aktiebolag, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe.

Även antalet anställda som berörs av konkurserna minskar tydligt. Totalt berörs 1335 anställda av konkurser i januari, vilket är en minskning med 20 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Det genomsnittliga aktiebolaget som går i konkurs har fyra anställda. 32 av aktiebolagen har fler än tio anställda.

Den genomsnittliga omsättningen i de konkursade bolagen minskar med 5 procent och uppgår till 5,2 miljoner kronor.

Största konkursen sett till omsättning är Nimag Projekt AB (233 mkr) i Gävle följt av Specialtransport Svealand AB (103 mkr) i Upplands Väsby. Specialtransport Svealand AB är även störst sett till antalet anställda som berörs (92). Därefter följer Online Publishing AB i Solna med 43 anställda. 186 aktiebolag har en (1) eller ingen anställd.

Antal aktiebolagskonkurser uppdelat per län under januari 2015:

konkurslista

Ekonomi
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in