Ekonomi – Norwegians resenärer spenderar miljarder

By on 27 november, 2016

Turister som reser till Sverige med Norwegian bidrar till en årlig ökad omsättning på hela 6,5 miljarder kronor i svenskt näringsliv. Resenärernas konsumtion bidrar dessutom till att 13 000 nya arbetsplatser skapas inom svensk besöksnäring. Detta enligt en ny rapport från analysföretaget Menon Economics.

Den inkommande turismen har stor betydelse för både svensk besöksnäring och landet som helhet. Menon Economics har på uppdrag av Norwegian genomfört en omfattande rapport som visar de samhällsekonomiska konsekvenserna av utländska Norwegianresenärers bidrag till ökad konsumtion i Sverige.

Den ökade omsättningen genererar tusentals nya arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt i hela Sverige
Varje år reser över en miljon utländska resenärer till Sverige med Norwegian. Dessa resenärer kommer främst från Storbritannien, Norge, Danmark, Spanien, USA, Tyskland och Thailand. Rapporten från Menon Economics visar att Norwegians direktlinjer till Sverige bidrar till en ökad omsättning på 6,5 miljarder kronor per år på hotell, restauranger, turistattraktioner och i butiker i Sverige. Den ökade omsättningen genererar i sin tur att 13 000 nya arbetsplatser skapas i Sverige.

Norwegian är det flygbolag som har haft störst tillväxt i Sverige de senaste åren och den här nya rapporten bekräftar att vår starka närvaro i Sverige i stor utsträckning bidrar till ekonomisk tillväxt i hela landet och att många nya jobb skapas till följd av alla turister som flyger hit med oss, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Norwegian har en beställning på över 250 nya flygplan vilket innebär att vi kommer att öppna många nya linjer i framtiden. Sverige är en viktig marknad för oss och vi vill gärna satsa på fler direktförbindelser härifrån men det förutsätter en konkurrenskraftig flygmarknad med lika villkor för alla flygbolag. Jag hoppas att svenska politiker vill bidra till detta så att vi kan fortsätta öka tillgängligheten till och från Sverige. En flygskatt är till exempel direkt negativ för att öka tillgängligheten, fortsätter Kjos.

Många amerikanska turister
Sedan Norwegian startade långdistanslinjer mellan Sverige och USA har över 400 000 amerikanska turister rest till Sverige med Norwegian. Norwegian är vidare det flygbolag som flyger till flest destinationer i USA – direkt från Sverige.

Det finns ett stort intresse bland amerikaner att resa till Sverige och resten av Skandinavien. På många av våra flygningar från USA till Skandinavien är 30 procent av resenärerna amerikaner och på enstaka linjer uppemot 50 procent amerikaner. Det bidrar till ekonomisk tillväxt och att nya jobb skapas i Sverige, avslutar Kjos.

Ekonomi
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login