Ekonomi | O´Learys framgångar fortsätter – omsättningsrekord 2014

Av på 6 februari, 2015

Den svenska restaurangkedjan O´Learys framgångar fortsätter när de återigen slår omsättningsrekord. Den totala omsättningen för 2014 landade på över 1,6 miljarder kronor (jämfört med 1,3 miljarder 2013) och en tillväxt på 24 procent. Under året låg fokus på etablering i Asien och Mellanöstern och 2015 inleds med en viktig milstolpe: Den hundrade O’Learys-restaurangen öppnar – i Istanbul.

I takt med expansionen har även intresset för kedjan ökat från olika håll. År 2013 var O’Learys den fjärde snabbaste växande restaurangkedjan i Europa och 2014 var året då kedjan prisades för sin företagsamhet. O´Learys blev nominerat som Gasellföretag av Dagens Industri och prisad som ett av Sveriges superföretag av Veckans Affärer och Bisnode. O’Learys har även hamnat på topp 100 över Europas största restaurangkedjor.

– Vi är otroligt glada över den respons vi får på nya marknader men också den uppmärksamhet vi får här i Sverige. År 2013 var vi Europas fjärde snabbaste växande restaurangkedja. 2014 etablerade vi oss i Asien och Mellanöstern och 2015 inleds med den hundrade enheten. Det kommer bli ett mycket intressant och händelserikt år för O’Learys. Som det ser ut nu kan vi komma att spränga tvåmiljardersvallen under 2015, säger Wilhelm Vintilescu, VD för O’Learys Trademark som är varumärkesägare och franchisegivare till O’Learys.

Inga planer på att notera bolaget

I januari 2015 uppgick antalet O’Learys-restauranger till 99 enheter i hela tio länder, varav 71 enheter i Sverige och under 2015 öppnar enligt planen 25 nya restauranger. Kedjan är franchisebaserad och den genomsnittliga vinstmarginalen för en franchisetagare i O’Learys ligger på 13,5 procent – i en bransch med ett genomsnitt på cirka 2 procent.

– Ett uttalat mål är att inom fem år nå 200 restauranger i Norden, men som det ser ut nu ser vi ingen begränsning på O´Learys potential och expansion. Vi har en stark ägarkonstellation och än så länge har vi inga planer på att notera bolaget. Däremot har vi blivit kontaktade av flera private equity-bolag den senaste tiden. Det ser vi som ett bevis på att intresset för oss ständigt ökar även ur ett investerarperspektiv, avslutar Wilhelm Vintilescu.

Intressanta nyckeltal för O’Learys

  • I dagsläget har O´Learys – förutom i Norden – restauranger i Spanien, Singapore, Kina, Vietnam, Turkiet och Abu Dhabi. För 2015 finns kontrakt på ytterligare etableringar i Skandinavien, Asien, Dubai, Belgien och Tyskland.
  • 2014 lanserade O´Learys Boston Grill – ett nytt premium-restaurangkoncept som erbjuds franchisetagare. Expansionsplanen för Boston Grill är att inom fem år ha 15-20 restauranger i Sverige.
  • Meal4Meal – ett samarbete med FN – har sedan starten 2013 bidragit med 1 144 457 SEK, vilket bidrar till över en halv miljon skolluncher i Afghanistan, DR Kongo, Etiopien eller Kambodja.
  • O’Learys är bortsett från IKEA och MAX det enda svenska restaurangvarumärket som exporterats från Sverige.
  • Under 2014 såldes 2,9 miljoner hamburgare på O´Learys runt om i världen.

Ekonomi
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in