Ekotrenden bromsas av priset: ”Det är för dyrt”

By on 17 november, 2017
Prislappen är den främsta orsaken till att svenskarna avstår från att handla ekomat, enligt en färsk Sifoundersökning från Matsmart.

Prislappen är den främsta orsaken till att svenskarna avstår från att handla ekomat, enligt en färsk Sifoundersökning från Matsmart.

– Vi ger hela Sverige – oavsett plånbok – chansen att äta ekologiskt och samtidigt bidra till minskat matsvinn, säger Karl Andersson, vd, Matsmart.

Den totala försäljningen av livsmedel och drycker ökade med 4,4 procent 2016. Samtidigt ökade försäljningen ekologiska livsmedel i ungefär samma takt, 4,6 procent, enligt SCB:s livsmedelsförsäljningsstatistik.

Priset är den främsta orsaken till att den ekologiska trenden inte är starkare, enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Matsmart. Drygt 4 av 10 svenskar uppger att de sällan eller aldrig handlar ekologiskt. Knappt hälften av dessa anger ”Det är för dyrt” som orsak.

Många människor vill äta mer ekologiskt, men det ska inte vara en klassfråga. Vi erbjuder ett brett ekologiskt sortiment till priser som är mellan 20 och 90 procent lägre än i den ”vanliga” mataffären. Det är något vi är väldigt stolta över, säger Karl Andersson.

Matsmart är en nätbutik som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser med leverans över hela Sverige. Bland varorna finns mat som i många fall annars hade slängts på grund av exempelvis förpackningsbyten, säsongsvaror och kort eller passerat bäst-före-datum.

I dag slängs var femte matkasse som bärs hem från affären. Så kan det inte fortsätta. Våra kunder minskar matsvinnet genom att köpa bland annat ekologiska varor som i många fall annars hade slängts och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor, säger Karl Andersson.

En orsak till att mat slängs är okunskap om datummärkningen. Bäst-före-datumet är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället.

– Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att måndag blir tisdag och bäst-före-datumet gått ut. Varorna kan hålla samma kvalité i veckor, månader och till och med år efter att datummärkningen passerat, säger Karl Andersson.

Bäst-före-märkningen ska inte förväxlas med sista förbrukningsdag, en märkning som finns på bland annat färskt kött, fisk och fågel. Dessa varor ska inte ätas efter att slutdatumet passerats.

Om Sifo-undersökningen
Sifo gjorde onlineintervjuer med 1 000 svenskar den 7–16 september. Frågorna som ställdes var:

Handlar du ekologiska matvaror?
4 procent svarade: Ja, alltid.
53 procent svarade: Ja, ibland.
40 procent svarade: Nej, sällan.
3 procent svarade: Nej, aldrig.
1 procent svarade: Vet ej.

De som inte handlar ekologiskt fick frågan: 
Vilken är den främsta orsaken till varför du avstår från att handla ekologiskt?

45 procent svarade: Det är för dyrt
19 procent svarade: Det är inte bättre än traditionellt framställda matvaror.
16 procent svarade: Jag köper alltid samma varor på rutin.
7 procent svarade: Jag har inget intresse av det.
7 procent svarade: Annat.
6 procent svarade: Det är dålig tillgång på ekologiska varor där jag handlar.
1 procent svarade: Vet ej.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login