El Salvador fälls i historisk abortdom

By on 2 december, 2021
Foto: Colectiva Feminista

Igår föll domen i rättsfallet där staten El Salvador ställts till svars för den unga kvinnan Manuelas död. Enligt Interamerikanska domstolen strider landets hårda abortlagstiftning mot de mänskliga rättigheterna.

– Domen är en seger för alla kvinnor i Latinamerika och en arbetsseger för IM och IMs partnerorganisationer, säger Montserrat Deu Pons, IMs regionchef i Centralamerika.

Manuela Mendez de Castros var en ung och fattig salvadoransk kvinna som efter ett missfall 2008 dömdes till 30 års fängelse för mord. Två år senare dog hon i fängelset sedan hon inte fått adekvat vård för sin cancer.

El Salvador har en av världens hårdaste abortlagar. Även misstanke om abort kan leda till åtal för mord och straffet ligger på mellan 30 och 50 år i fängelse. Men nu fastslår Interamerikanska domstolen att El Salvador är skyldig till Manuelas död och att landets abortlagstiftning strider mot de mänskliga rättigheterna.

Fattiga kvinnor stigmatiseras

Redan 2012 presenterade IMs partnerorganisation Colectiva Feminista tillsammans med Center for Reproductive Rights Manuelas fall för Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter. Man krävde att El Salvador skulle stå till svars för de kränkningar som Manuela utsatts för. Colectiva Feminista, Center for Reproductive Rights och Agrupacíon Ciudadana (också det en partnerorganisation till IM) har sedan varit drivande när fallet togs vidare till Interamerikanska domstolen. IM har tillhandahållit juridisk hjälp i processen.

IMs generalsekreterare Martin Nihlgård menar att abortlagarna används för att diskriminera och stigmatisera fattiga kvinnor:

– De flesta som åtalas enligt El Salvadors hårda abortlagstiftning är precis som Manuela lågutbildade, bor på landsbygden och saknar inkomster. Gårdagens dom är mycket viktig och förhoppningsvis ett litet steg på vägen mot bättre rättigheter för kvinnor, något IM länge jobbat med såväl där som i andra delar av världen.

I domen står bland annat: ”Det råder ingen tvekan om att Manuela drabbades av ett missfall […] Sådana situationer kan inte leda till kriminella sanktioner eftersom de är medicinska tillstånd.” Det fastställs också att straffet för mord är ”klart oproportionerligt”.

Skadestånd till Manuelas familj

Domstolen beordrar El Salvador att vidta åtgärder för att förbjuda kriminalisering av kvinnor på grund av misstanke om att de framkallat missfall. Bland annat måste lagstiftningen kring läkarsekretess ändras, så att kvinnor inte riskerar att anges till myndigheterna när de söker vård. Enligt domen måste också nya offentliga riktlinjer antas, där kvinnor garanteras tillgång till hälsovård när de söker hjälp för komplikationer i samband med graviditet. El Salvador döms också att betala skadestånd till Manuelas familj.

– Äntligen kan Manuelas familj få lite upprättelse, liksom alla de kvinnor som drabbats av dessa kvinnofientliga lagar, säger Montserrat Deu Pons, IMs regionchef i Centralamerika.

Domstolens beslut tillämpas även i Latinamerika och Karibien, vilket gör att utslaget kan få betydelse i bland annat Honduras och Nicaragua där det också råder totalförbud för abort.

Fakta: Interamerikanska domstolen

Interamerikanska domstolen för de mänskliga rättigheterna upprättades 1979 inom Organization of American States (OAS), vars generalförsamling väljer domstolens sju domare. Domstolens huvuduppgift är att övervaka tillämpningen av den amerikanska konventionen om de mänskliga rättigheterna. De beslut som domstolen fattar är bindande för konventionsstaten i fråga och domstolen har mandat att fordra både juridisk upprättelse som krav på lagändring och psykologisk upprättelse i form av symbolisk gottgörelse.

Domstolen har sitt säte i Costa Ricas huvudstad San José.

Världen
Örebronyheter

Källa: Individuell Människohjälp

You must be logged in to post a comment Login