Elever undviker skoltoaletten

Av på 15 augusti, 2020
Arkivbild

Skoltoaletterna på landets högstadie- och gymnasieskolor får genomgående dåliga betyg när skoleleverna får säga sitt om städningen. 43 procent av eleverna undviker att gå på skoltoaletten varje vecka eller oftare och det är vanligare bland killar.

Den främsta orsaken är att skoltoaletterna känns ofräscha och luktar illa. Det visar en undersökning som Almega Serviceföretagen låtit göra.

En vanlig skoltoalett används tre gånger mer än en genomsnittlig kontorstoalett, men städas bara hälften så ofta. Skolans huvudmän måste upphandla en rimlig nivå på städningen, så att barnen använder toaletten när de behöver, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.

Fyra av fem, 79 procent, av eleverna har någon gång undvikit att gå på skoltoaletten. Det visar en undersökning som Almega Serviceföretagen har låtit genomföra bland elever på högstadiet och gymnasiet. Undersökningen visar genomgående att skoltoaletterna undviks, 43 procent avstår från toalettbesök varje vecka. Problemet är störst bland killarna där 22 procent dagligen undviker att gå på skoltoaletten, bland tjejer är siffran 15 procent.

Huvudanledningen till att eleverna undviker skoltoaletterna är direkt kopplade till eftersatt städning.

De vanligaste orsakerna är:

1. luktar illa, 45 procent
2. allmänt ofräscha och äckliga, 43 procent
3. rädsla för att någon hör vad som görs på toaletten, 32 procent
4. oren toalettsits eller urinoar, 30 procent
5. slut på papper, 28 procent.

Problemet med smutsiga skoltoaletter är större på högstadiet än på gymnasiet. 58 procent av högstadieeleverna upplever att skoltoaletterna är smutsiga, jämfört med 34 procent av gymnasieleverna. Eleverna ser ett ökande av antalet städtimmar som en viktig åtgärd för att toalettmiljön ska kunna förbättras. De tre mest efterfrågade åtgärderna är:

1. rengör oftare, 52 procent
2. kolla mer frekvent om papper och tvål är slut, 41 procent
3. renovera så att det ljudisoleras bättre, 39 procent.

– Det är tydligt att eleverna vill att det städas oftare på skolornas toaletter. Det måste sluta snålas med städningen av toaletterna. På en arbetsplats för vuxna hade detta aldrig accepterats, säger Pernilla Enebrink.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Serviceföretagen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in