Eleverna: ”Gråärtan – perfekt till tacos”

Av på 8 mars, 2019

I veckan har 2 500 elever i Örebro län fått äta och betygsätta gråärtsrulle, som en del av ett projektsamarbete mellan Alfred Nobel Science Park, Örebro universitet, Delmat och Hällefors. Majoriteten av eleverna gillade gråärtan, men frågan är: Var det så gott att de skulle kunna byta ut köttfärsen i fredagstacosen?
– Helt ärligt, om det hade varit tacos – då hade jag kunnat göra det, säger Sanna Sander, elev på Karlsängsskolan i Nora.

I måndags drog gråärtstestet i gång och under veckan har alla elever på Klockarhagsskolan och Grythyttans skola i Hällefors kommun, Lindeskolan i Lindesberg och Kyrkbacksskolan i Ljusnarsbergs kommun fått äta filodegsrullen med gråärta.

I torsdags hade turen kommit till Karlsängsskolan i Nora. Det låg en viss förväntan i luften bland eleverna inför testet.

– Jag vet inte varför jag är nervös, jag älskar ju mat, säger eleven Sanna Sander, som går i årskurs 9, med ett skratt.

Det visade sig dock att hon inte hade någon anledning att oroa sig.

– Jag tyckte faktiskt det var jättegott. Det var verkligen mättande, jag blev mätt bara på en rulle, säger hon och kompisarna håller med:

– Det var gott. Lite torrt, men det kompenserades av såsen, säger Emma Gräsberg, årskurs 9.

– Det var gott, men konsistensen var lite mer åt grönsakshållet så det märktes att det inte var kött. Det knastrade lite när man tuggade, säger Gustav Larsson, årskurs 9.

Alla är överens om att gråärtsrullen smakmässigt påminner om tacos.

– Det hade passat bra med tacobröd, salsa och grönsaker till. Då tror jag att det hade blivit helt perfekt, säger Emma Gräsberg.

Vad hade kunnat vara bättre med rullen?

En mer smakrik sås, säger Gustav Larsson.

Var det så pass gott att ni skulle kunna äta gråärtsfärs i stället för köttfärs till fredagstacosen?

– Helt ärligt, om det hade varit tacos – då hade jag kunnat göra det, säger Sanna Sander och Emma Gräsberg fyller i: Ja, om det hade varit tacos, eftersom det känns nyttigt. Och i så fall med mycket sås. Men jag hade nog ändå hellre ätit köttfärs.

Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in