Elgiganten ökar omsättningen och stärker resultatet

By on 3 september, 2017

Elgiganten ökar omsättningen och stärker resultatetEtt starkare varumärke och nöjdare kunder bidrog till att 2016/2017 blev ett nytt rekordår för Elgiganten som redovisar en tillväxt på 8,8 procent till 10,8 miljarder kronor och en resultatförbättring med 13 procent till 133 miljoner kronor.

Det starka resultatet beror framför allt på nöjdare kunder och ökad försäljning inom samtliga produktområden, men där Företagsaffären (B2B) och Telekom utmärker sig genom att prestera höga tillväxtsiffror trots starka siffror från fjolåret att jämföra sig mot. Även Elgiganten Phonehouse-butikerna redovisar en rekordbetonad tillväxt.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet för räkenskapsåret 2016/2017 där vi växer kraftigt samtidigt som den svenska elektronikmarknaden backar. Det här beror till stor del på det långsiktiga arbete vi gjort internt med kunden i fokus. Nu börjar vi skörda frukterna i form av ett starkare varumärke och ökat kundomdöme och det är ett arbete vi kommer att fortsätta. Vi vill bli kundernas naturliga förstaval när de ska handla hemelektronik, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

För verksamhetsåret 2016/2017 når Elgiganten en samlad volym på drygt 10,8 miljarder kronor, vilket motsvarar en tillväxt med 8,8 procent mot föregående verksamhetsår. Det ska jämföras med utvecklingen av den svenska elektronikmarknaden i stort som minskat med -1,4 procent enligt detaljhandelsindex (DHI). Samtidigt presterar företaget en ökad lönsamhet med en resultatförbättring med 13 procent till 133 miljoner kronor.

E-handeln redovisar en tillväxt på 20 procent under verksamhetsåret. Samtidigt fortsätter intresset för Elgigantens click and collect-tjänst (collect@store) att öka. Idag väljer närmare 50 procent av kunderna att beställa sina produkter på internet för att sedan hämta upp dem i ett varuhus. Ett tydligt bevis på att Elgigantens satsning på en väl fungerande omnichannellösning svara upp mot kundernas önskemål och behov.

Framgångsrik sammanslagning
Sammanslagningen med Phone House och utrullningen av Elgiganten Phone House-butiker i citykärnor och gallerior över hela landet har gett väldigt snabb och positiv effekt. Ökad närvaro och ett stärkt kundflöde har resulterat i en tillväxt på hela 13 procent under verksamhetsåret.

B2B och telekom starka tillväxtområden
Andra framgångsfaktorer under året är företagsförsäljningen (B2B) som redovisar en försäljningsökning på 13 procent samt telekomaffären som ökat med 11 procent.

– Smarttelefonen är central i våra liv idag och med det ökar också behovet av att kontinuerligt se över sina abonnemangslösningar. Vi erbjuder alla stora operatörer och kan ge oberoende specialisthjälp och guida kunderna fram till det abonnemang som passar bäst – oavsett vilken operatör kunden har idag. Under 2016/2017 ökade abonnemangsförsäljningen med 11 procent jämfört med starka siffror från fjolåret, säger Niclas Eriksson

Butikssatsning
Under verksamhetsåret har Elgiganten genomfört hela elva nyetableringar varav ett varuhus i Partille och tio Elgiganten PhoneHouse-butiker i bland annat Mall of Scandinavia, Sundsvalls city samt på Sergelgatan i Stockholm. Under året genomfördes även en omfattande ombyggnation av varuhuset i Täby där nya digitala lösningar ska erbjuda kunderna ännu bättre service och kundupplevelse.

– Vi ser ett mycket kraftigt samband mellan ökad e-handel och försäljningen ute i varuhusen. Allt fler gör research på nätet inför köp och beställer sin nya produkt via nätet för att sedan hämta upp den i närmaste varuhus och då är lättillgängligheten för kunderna oerhört viktig. De produkter och lösningar vi erbjuder blir dessutom allt mer avancerade, vilket gör att många kunder vill prata med en säljare innan köp. Det gör att de fysiska varuhusen fortsatt fyller en väldigt viktig funktion för kunderna, säger Niclas Eriksson.

Storsatsning på sortimentet 2017/2018
Elgiganten inleder det nya verksamhetsåret med en storsatsning på sortimentet som ökar från 7000 till mer än 20.000 artiklar.

– Vi vill vara kundernas naturliga förstaval och då är valfrihet för kunden otroligt viktigt. Vi har till exempel utökat sortimentet med babyprodukter från 3 till 83 artiklar och kan erbjuda samtliga TV-modeller från Samsung. När det kommer till hushållsprodukter så täcker det in alla behov, från singelhushåll till avancerade produkter för caféverksamheter och liknande. Den här satsningen har möjliggjorts med utbyggnaden av vårt centrallager och är ett väldigt viktigt steg för att höja kundnöjdheten ytterligare, säger Niclas Eriksson.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login