Elitloppet 2013 lottas i Kungsträdgården den 19 maj.

Av på 3 maj, 2013

Sista söndagen i maj, i år den 26:e, är ett klassiskt datum i den internationella travvärlden. Då körs Elitloppet på Solvalla.
En vecka innan sker spårlottningen till de två försöksheaten.
I år sker detta från vackra Kungsträdgården i centrala Stockholm.
– Markoolio underhåller och vi ”målar” Kungsan så rosa det bara går, berättar projektledaren Malin Silfverberg, ATG.

Nedräkningen för Elitloppet fortsätter.

Hästar bjuds in. Några tackar ja. Några avvaktar. Andra hoppas på en inbjudan.

Följande sju är inbjudna hittills: Timoko (Frankrike), Sebastian K. (Sverige), Maharajah (Sverige), Shaq Is Back (Sverige), Nesta Effe (Italien), Mack Grace SM (Italien) och Brad de Veluwe (Finland).

Solvallas sportchef Tore Fyrand har knappt tre veckor på sig att ”hitta” resterande nio deltagare. Söndagen den 19 maj måste de 16 deltagarna vara definitiva för då lottas startspåren i de två försöksheaten.

Årets lottning blir alldeles speciell eftersom den kommer att genomföras i samband med en hejdundrande tillställning i Kungsträdgården i Stockholm.

– En familjefest som varar i flera timmar där några av sportens stora profiler deltar och där Markoolio står för en del av underhållningen. Det blir ponnykörning, ansiktsmålning, hästskokastning, travskola, autografskrivning, chokladhjul och gratis glass. Den som önskar testa sina lårmuskler kan även ta en ridtur på den mekaniska galopphästen, även kallad Plastic Wonder.

Inslagen från scenen kommer att ha fokus på Elitloppet, dess historia och det
fantastiska sportevenemang som det faktiskt är, berättar Malin Silfverberg.

13.45 hälsar Jessica Almenäs och Per Skoglund välkomna från stora scenen, där lottningen till Elitloppet kommer att ske och visas i V64 Direkt i TV4 17.00-18.00.

– I våra tält finns också möjlighet att spela och följa söndagens tävlingar från Årjäng, Halmstad och Klampenborg. Det går att köpa rabatterade entrépaket till Elitloppshelgen och Svensk Galopp kommer att informera om Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni, fortsätter Malin.

Det här med att ”måla Kungsan rosa” då?

– Sedan några år tillbaka marknadsför Solvalla Elitloppet med en speciell färg. Årets färg är rosa, förklarar Malin.

– Solvalla kommer att sälja delar av sitt merchandiseutbud på plats för den som
vill vara ”rätt klädd” när de besöker Solvalla och Elitloppet en vecka senare.

”Elitloppet kommer till Kungsan” är ett gemensamt arrangemang av Solvalla, ATG och Kanal 75.

Kungsträdgården, vardaglig även Kungsan, ligger på Norrmalm i centrala Stockholm och är tillsammans med Humlegården den äldsta bevarade parken i huvudstaden. Här avhölls Stockholmsutställningen redan 1886 och det förekommer alltid några evenemang i Kungsträdgården.

Vem som vinner Elitloppet den 26 maj 2013 återstår att se. Klart är att lottningen till försöksheaten sker i Kungsträdgården den 19 maj.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in