Emil Ernebo fingerstyle-gitarrist i världsklass till Willboda

Av på 29 maj, 2022

Söndag 12 juni kl 18:00 gästas Willboda i Spannarboda av Emil Ernebro – en skicklig och välrenommerad fingerpicking-gitarrist i världsklass. Under en konsert med Emil får man följa med på en fantastisk musikresa i gitarrens tecken. Det blir gitarrspel i en rad olika stilar – från jazz, blues och country till vackra gitarrarrangemang och ballader.

I rätta händer kan en gitarr låta som en miniorkester. Spelstilen kallas för ”fingerstyle”, som innebär att man man spelar melodi, kompgitarr, och basgångar samtidigt, och kan jämföras med en pianists sätt att spela. Speltekniken ”fingerstyle” innebär att högerhanden spelar med fingertopparna eller naglarna mot strängarna, till skillnad från att använda plektrum. Fingerstyle är inte så vanligt inom blues och jazz, men används till exempel inom flamenco eller klassisk musik.

Tekniken ger många fördelar, som till exempel att gitarristen kan ha en högre grad av kontroll på ljudbild och volym samt att det går att spela ackord – toner på flera strängar samtidigt. Därför är det möjligt att spela både melodi, komp och basgång samtidigt.

Alla biljetter måste förbokas: Priset är 250 kronor per person och betalas på plats vid konserttillfället via Swish eller kontant (jämna pengar). Biljettintäkten går oavkortat till artisten. Spelningen kommer att ske i Willbodas bibliotek på övervåningen i mangårdsbyggnaden. Värdparet i Willboda Björn och Malin har fika till sjyssta priser i samband med evenemanget.

Willboda Gård är en bergslagsgård med anor från 1700-talet. Huset byggdes ut med ytterligare en våning på 1850-talet och är sparsamt bevarat. En gång i tiden var det här en rik bondgård. Idag är det Björns och Malins privatbostad. Willboda anordnar, i helt privat regi, konserter och evenemang. Ofta med inriktningen jazz och folkmusik. Spelningen kommer att vara i Willbodas bibliotek, en härlig och autentisk miljö från slutet av 1800-talet, till vardags Björns och Malins vardagsrum: ”Men när vi har spelningar bär vi ut TV-soffan och möblerna och ger plats åt livemusik”.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in