En annorlunda jul

Av på 24 december, 2020
Att enkelt kunna få prata med någon om det som är jobbigt i livet har varit extra viktigt för barn i år. Bris finns varje dag på telefon 116 111, chatt och mejl på bris.se för att hjälpa och stötta barn. Barn är anonyma, det kostar inget och syns inte på telefonräkningen.

För Bris brukar barn berätta om allt annat än en gnistrande och mysig jul. Istället handlar det om ensamhet, besvikelser och bråk i hemmet. Julen kan vara en extra svår tid för barn som lever i utsatta situationer. I år blir julen dessutom annorlunda för många.

För barn som befinner sig i utsatta situationer, med föräldrar som dricker för mycket eller som själva mår dåligt, kan julen upplevas extra jobbig. Utsatthet finns alla dagar om året men besvikelsen kan bli särskilt stor när barns förväntningar om att det ska bli en lugn och trevlig tid inte infrias.

– Att känna sig ensam, ledsen och isolerad från omvärlden är återkommande i barns samtal till Bris under jullovet. Men efter snart ett år av restriktioner och social isolering kan julen kännas hopplös för många.När många traditioner inte kommer att bli av som vanligt blir det påtagligt att vi är mitt i en pandemi. Bris har öppet i chatt, telefon och mejl varje dag under hela jul- och nyårsledigheten, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

En förändrad jul för alla

Nu är restriktionerna för socialt umgänge hårdare än någonsin i Sverige, och för många betyder det en jul utan släktningar. Nu kanske även oron över hur livet kommer att påverkas under nästa år blir tydligare och det kan bli svårare att få återhämtning när framtiden är oviss.

I Bris stödlinje är det tydligt att året har inneburit påfrestningar och att konfliktytorna har ökat när många har befunnit sig längre perioder i hemmet tillsammans. Många vuxnas arbetssituation har påverkats och förändrats. Många har varit isolerade, oroliga och rädda. Och allt påverkar givetvis barn.

– Det är angeläget att hjälpa barn att slappna av och få tänka på annat nu. Ingen vet hur länge situationen kommer att pågå. Vuxna kan utgöra ett viktigt stöd för barn i sin närhet genom att fråga och lyssna på vad barn uttrycker att de behöver just nu för att känna sig tryggare, säger Magnus Jägerskog.

Bris samarbetar med gamers på julafton

Bris har som vanligt öppet alla dagar, hela året. För att nå ut till ännu fler barn kommer Bris under julafton i samarbete med Svenska E-sportförbundet låta välkända gamers agera digitala julvärdar. Fortnite-spelaren Kevzter, World of Warcraft-mormorn Jenyfear, Roblox-streamern Tomu och E-sportsföreningen Prima är årets digitala julvärdar, som i sina kanaler kommer att lyfta Bris och berätta om vad barn kan prata med Bris kuratorer om.

Så kan du som vuxen stötta barn i din närhet

  • Ta hjälp av andra vuxna för din egen oro.
  • Försök att vila från oron genom att göra vanliga och extra mysiga saker.
  • I år är vi ombedda att hålla distans. Hitta ett sätt att ha nära kontakt på ändå. Facetime:a, chatta och ring till barn i din närhet. Visa att du finns där trots avståendet.
  • Lyssna och utforska – hur har ditt barn det nu? Hur kan du avlasta och trygga i år?
  • Informera om var barn kan få stöd om de vill prata med en utomstående.

Regionalt
Örebronyheter

Källa BRIS – Barnens Rätt i Samhället

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in