En av fem undviker solskyddsfaktor

By on 8 juli, 2022

En av fem undviker solskyddsfaktor under sommaren, tyvärr visar forskning att ozonlagret tunnas ut och att cancerformen hudcancer ökar mer än alla andra cancerformer i Sverige. Vad som är den främsta orsaken till den starka ökningen är svenskens solande.

I en undersökning om apotekskundens attityder och vanor kring solskydd som Apoteksgruppen nyligen genomfört framgår det att en av fem inte använder solskydd alls under sommartid och att få även återapplicerar mer solskydd under dagen.  

Svenskens solvanor tros vara den främsta anledningen till att allt fler drabbas av hudcancer och varje år drabbas Sverige av cirka 60 000 hudcancerfall enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Av Apoteksgruppens kunder så undviker en av fem (20 %) att använda solskydd under sommarsäsongen och enbart 16% undviker solens starkaste strålar under dagen, detta visar en kundundersökning som Apoteksgruppen nyligen tagit fram.

I undersökningen framgår det att av de män som inte använder solskydd är 60% över 56 år och utav de kvinnor som inte använder solskydd är 84% över 56 år. Trots detta så uppger över 70% att de använder en solskyddsfaktor med SPF 30 eller högre för kroppen under sommaren och över 35% uppger även att de byter ut sin ansiktskräm till en kräm som innehåller SPF. Undersökningen visar också att närmare 75% av de svarande inte eller bara ibland fyller på med solskydd efter ett bad.

– Det är bekymmersamt att så stor del av våra apotekskunder inte vet hur de bäst skyddar sig mot solen. Att använda solskydd och rätt solskyddsfaktor är en förutsättning för att verkligen få ett fullgott skydd mot solens skadliga strålar, säger Daniel Lindin, Sortiment & inköpsdirektör på Apoteksgruppen

Mer än varannan köper alltid nya solprodukter inför varje säsong

Ur undersökningen går det också att fastställa att 75 % av alla apotekskunder alltid köper med sig solskydd på hemmaplan inför en utomlandresa och att mer än varannan (55 %) alltid köper nya solprodukter inför varje sommarsäsong.

De flesta solskyddsprodukter är märkta med 12 månaders hållbarhet från öppnad förpackning och solskyddsprodukter som har passerat bäst-före-datum rekommenderas att inte användas eftersom de då kan ha förlorat en del av sin skyddande effekt. Produkterna bör även förvaras svalt och man bör undvika att ha dem liggande på exempelvis en handduk i solen på stranden.

Apoteksgruppens bästa råd för en solsäker sommar

  • Välj alltid solskydd efter din hudtyp, känslighet och efter solens UV-index.
    .
  • Förse kroppen med vätska och ta vätskeersättning på sommarens varmaste dagar.
    .
  • Kom ihåg att smörja in små partier som exempelvis öron, nacke och läppar då detta är områden som man lätt glömmer att smörja in.
    .
  • Kontrollera pigmentfläckar och hudförändringar.
    .
  • Försök att undvika solen när den är som starkast.
    .
  • Använd solhatt eller keps.
    .
  • De allra minsta barnen ska undvika direkt solljus och skydda bäst med kläder, solhatt och att befinna sig i skuggan.

Solens UV-strålning delas in i tre grupper

UVA-strålarna står för 95% av UV ljuset och har den lägsta våglängden av de olika grupperna. UVA-strålningen gör pigmenten i din hud mörkare och går djupt ner i läderhuden. UVA-strålningen bryter ner D-vitamin i huden.

UVB-strålarna startar produktionen av D-vitamin i huden. Denna typ av strålning filtreras till största delen av ozonlagret och når därför inte huden i lika stor grad. Solens UVB-strålar svarar för åldrandet av rynkor, mörka fläckar och påverkar hudens elasticitet. Det är främst UVB-strålningen som gör att vi bränner oss.

UVC-strålarna är den mest skadliga sortens våglängd och filtreras nästintill fullständigt av ozonlagret.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Apoteksgruppen
Om Undersökning
Undersökningen är framtagen via Apoteksgruppens Kundklubb och är en webbaserad enkätundersökning som speglar åsikter när det gäller apoteksrelaterade frågor, hälsa och andra närliggande frågor. Den här undersökningen har besvarats av cirka 500 personer ur Apoteksgruppens kundklubbsregister. Undersökningen genomfördes i maj 2022. Att vara med är frivilligt och helt kostnadsfritt. Urvalet är ett s.k. bekvämlighetsurval och de som svarar väljer själva att göra det via en webbenkät utskickad av Apoteksgruppen.

You must be logged in to post a comment Login