En av fyra boende skyddar huset med digital samverkan

By on 30 juni, 2017

Grannsamverkan är en effektiv metod för att förhindra brott. Nära var fjärde svensk använder någon form av digital lösning för att hjälpa till att hålla koll efter inbrottstjuvar i sitt grannområde. Facebook är vanligaste mötesplatsen.

Midsommarfirandet var startskottet för mångas semester. När svenskarna reser bort och njuter av sol och lediga dagar passar inbrottstjuven på att slå till i öde bostadsområden. Grannsamverkan är sedan långt tillbaka en populär och effektiv metod för att hålla inbrottstjuvar borta. På senare år har de digitala hjälpmedlen för att hjälpas åt att rapportera vad som sker i närområdet blivit allt fler.

– Det har blivit allt vanligare i Sverige att grannar tar hjälp av till exempel sociala medier för att motverka inbrott. I grupper på Facebook och andra nätverk hjälps man åt att tipsa varandra och polisen, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Facebook vanligaste mötesplatsen
Ifs undersökning visar att nära en av fyra svenskar (23 procent) använder någon form av digital lösning för att hjälpa till att hålla koll efter inbrottstjuvar i sitt grannområde. Allra vanligast är att använda sig av en Facebookgrupp för att nå sina närboende – drygt var tionde svensk (11 procent) svarar att de är med i en sådan grupp. Bland unga i åldern 18-29 år tillhör 16 procent en sådan. Att ta hjälp av sms-kedjor och appar är inte heller ovanligt bland befolkningen.

– Med hjälp av nätet kan de boende snabbt sprida information till många om vad som sker i området, Är det en inbrottsvåg på gång? Vad har blivit stulet? Genom att arbeta tillsammans på det här viset kan man minska antalet brott. Dessutom kan det vara ett bra sätt att dela annan information med sina grannar, och därmed få ökad trivsel i grannskapet, säger Caroline Uliana.

22 000 bostadsinbrott per år
Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes totalt omkring 22 000 bostadsinbrott i Sverige under 2016. En tidigare undersökning beställd av If visar samtidigt att var åttonde svensk någon gång råkat ut för ett inbrott.

Tidigare undersökningar som If har genomfört visar att nästan varannan svensk (49 procent) tycker att grannsamverkan är det bästa med att ha grannar, och minst var sjätte tar hjälp av sin granne med att ha uppsikt över hemmet medan hen är bortrest.

Har ni någon form av digital lösning för att hjälpa till att hålla koll efter inbrottstjuvar i området där du bor?
Ja, en sms-kedja 2%
Ja, en Facebookgrupp 11%
Ja, vi använder en (annan) app 2%
Ja, annat 8%

Ifs tips om hur du stoppar tjuven

 • Se till att ha säkra lås på ytterdörrarna.
 • Lås dörren även när du är hemma.
 • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
 • Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
 • Märk dina värdesaker med MärDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt bland andra polisen och kriminologer vid Malmö Högskola.
 • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
 • Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus.
 • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
 • Installera inbrottslarm med utomhussiren om du bor i hus.
 • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, klippa gräset och lägga sina sopor i din soptunna.
 • Vänta med att lägga upp semesterbilder i sociala medier tills du kommit hem igen – annars signalerar du att huset står tomt.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login