En av fyra granskar inte webbsidors äkthet

Av på 3 november, 2013

28 procent av internetanvändare fyller i känslig information – även finansiella uppgifter – på webbsidor utan att kontrollera om sidan är äkta.

Siffrorna kommer från en undersökning av analysföretaget B2B International på uppdrag av Kaspersky Lab. Att så många inte granskar webbsidors äkthet gör att cyberbrottslingar fortsätter skapa falska versioner av populära webbsidor i syfte att stjäla användaruppgifter. En stor andel av dessa nätfiskesidor (en av fem, enligt data från Kaspersky Lab) är skapade för att stjäla finansiell information.

24 procent svarar i undersökningen att de inte känner till att det finns verktyg som automatiskt granskar webbsidans äkthet och förhindrar att personlig information stjäls.

Kaspersky Lab lanserade redan förra året funktionen Säkra Pengar som skyddar användaren vid bankärenden och shopping på nätet. När användaren går in på en banksida eller betalningstjänst kontrolleras att webbsidan är äkta. Webbläsaren slår då över till säkert läge vilket både stänger ute eventuella skadliga program och förhindrar trojaner från att läsa av tangenttryckningar.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in