En av fyra köpare tror på stigande bostadspriser i vår

By on 3 maj, 2023
Bild: Boneo

Mäklarkollen & Köparkollen, som är bostadsportalen Boneos trendspaning om bostadsmarknaden och som går ut till mäklare och besökare på Boneo, visade i april att nästan var fjärde bostadsköpare tror på stigande bostadspriser, och lika hög andel planerar att köpa ny bostad inom den kommande månaden.

Färsk statistik från Boneo visar att 24 procent av alla köpare nu tror att priserna kommer öka på bostadsmarknaden – en ökning med fem procentenheter jämfört med mars. Dessutom minskar andelen köpare som tvärtom tror på fallande bostadspriser, från 43 procent till 36 procent under samma period.

Mäklarna är inne på samma spår, där 17 procent tror på ökade bostadspriser de kommande tre månaderna. Mer än var femte mäklare, 27 procent, spår däremot minskade priser – den lägsta andelen sedan mars 2022, då endast 15 procent av mäklarna trodde på lägre priser.

Köparkollen för april visar också att köpbenägenheten hos Boneos besökare är den högsta på 12 månader. 59 procent av de tillfrågade planerar att köpa bostad inom ett halvår, vilket ligger på samma nivå som i april 2022. Dessutom siktar nästan var fjärde köpare, 24 procent, på att köpa bostad redan inom den närmsta månaden vilket är rekord sedan mätningarna i Mäklarkollen & Köparkollen startade.

– Trots att många fortfarande känner osäkerhet för ekonomin och räntehöjningar så fortsätter den positiva trenden hos både mäklare och köpare kring tron på mer stabilitet för bostadspriser de närmsta tre månaderna. Köpbenägenheten hos Boneos besökare är också en av de högsta någonsin, vilket är ytterligare tecken på att vi kan se en vändning och ökad aktivitet för bostadsmarknaden i vår och sommar, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Boneo
Om Mäklarkollen & Köparkollen
Mäklarkollen är en undersökning som varje månad skickas ut till Boneos över 4 000 anslutna mäklare från mäklarbolag som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Bjurfors, HusmanHagberg med flera. Där svarar de på frågor om hur de tror bostadspriserna kommer förändras under de kommande tre månaderna och om andelen bostäder som säljs som kommande försäljningar ökat eller minskat.
Köparkollen är en undersökning som varje månad går ut till alla besökare på boneo.se, där de svarar på frågor om hur de tror bostadspriserna kommer förändras de kommande tre månaderna och när de planerar att köpa bostad. Undersökningen har alltid minst mellan 1 000 till 2 000 respondenter.

You must be logged in to post a comment Login