En av tio drabbade – nu oroar sig Örebroare för kortbedrägeri

Av på 24 december, 2019
Arkivbild

Vintern är en av de mest resetäta perioderna för svenskarna, vilket enkelt kan kopplas ihop med kyla och julledighet. Trots att känslorna inför att resa ofta är positiva finns det faktorer som ger upphov till oro. Enligt en undersökning från säkerhetsbolaget SkimSafe, utförd av Ipsos Norm, visar det sig att drygt sju av tio Örebroare bekymrar sig över kortbedrägeri – framförallt oroar sig länsborna när de är på resande fot.

En ny undersökning från SkimSafe, utförd av Ipsos Norm, med 2 700 svarande, visar att elva procent av Örebroarna utsatts för kortbedrägeri en eller flera gånger. Till det uppger 43 procent att de själva inte drabbats men känner andra som har. Örebroborna är dessutom några av de i landet som oroar sig mest för kortbedrägeri. Och det blir rimligtvis inte bättre under juletid. Då ökar nämligen såväl handeln som resandet, vilket är några av de främsta faktorerna som får flest att bekymra sig för att bli bedragna. Många ser också att lämna ifrån sig sitt kort och befinna sig på folktäta platser som ett upphov till oro.

– Det talas ofta om risken av att drabbas för kortbedrägeri när man är utomlands. Men faktum är att det är minst lika enkelt att bli bedragen på hemmaplan. Och risken att bli trådlöst skimmad har ökat i samband med att man börjat använda kontaktlösa kort i större utsträckning. Det kan inträffa på bussen, i matkön och andra folktäta platser – utan att man ens har plånboken framme. Det sker med hjälp av en helt vanlig mobiltelefon eller NFC-läsare där bedragaren skannar ditt kontaktlösa kort och därigenom får tag på dina kortuppgifter. På SkimSafe uppmuntrar vi självklart till att vara uppmärksam på utlandsresan. Men glöm inte bort att det likväl kan hända i matbutiken du besöker varje dag, säger Björn Granberg, säkerhetsexpert på SkimSafe.

Undersökningen visar även hur Örebroborna skyddar sig mot kortbedragare. Vanligast är att dölja sin pinkod eller CVC-/CVV-koden vid användning av kortet. Samt att de inte lämnar ifrån sig sitt kort, exempelvis vid betalningen på en restaurang eller bar. Det är dock väldigt få som skyddar sig med ett skyddskort i plånboken. Endast elva procent uppger detta.

– Att skydda sina koder vid användning av kortet är bra, dessvärre hjälper det inte om man blivit skimmad. Hälften av alla shoppingsajter världen över kräver fortfarande inte att CVC eller CVV-kod uppges vid köp. Vi rekommenderar istället att man agerar förebyggande och investerar i ett skyddskort som innehåller en störsändare, det är det enklaste sättet att förebygga trådlös skimming. Det placeras i plånboken och avger ett elektromagnetiskt fält som skyddar dina kortuppgifter från att bli skimmade. Med tanke på hur många som oroar sig för kortbedrägeri tycker vi att det är viktigt att lyfta frågan. Förhoppningsvis kan vi ta bort en del av Örebroarnas bekymmer i jul genom att informera om hur enkelt det kan vara att skydda sig, säger Carl Martinsson, medgrundare av SkimSafe.

Topplista: Då oroar sig Örebroarna för kortbedrägeri

  1. När jag är ute och reser
  2. När jag lämnar ifrån mig mitt kort (t.ex. vid betalning på restaurang/bar)
  3. När jag handlar online
  4. När jag tar ut pengar i en bankautomat
  5. När jag befinner mig på folktäta platser

Lokalt
Örebronyheter

Källa Skimsafe
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd online i november 2019 av Ipsos Norm. Totalt deltog 2 700 respondenter i åldern 18–65 år. Undersökningen är statistiks säkerställd på riksnivå och representativ på länsnivå. Bilaga* Har du någonsin blivit utsatt för kortbedrägeri?

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in