En av tre örebroare har inte råd att äta tillräckligt mycket frukt och grönt

By on 19 mars, 2022
Arkivbild

En av tre örebroare har inte råd att äta tillräckligt mycket frukt och grönt – bara 17 procent kommer upp i rekommendationerna.

Forskning visar att grönsaker bör utgöra en stor del av vår kost, men en ny omfattande undersökning visar att svenskarnas matvanor ligger långt ifrån Livsmedelsverkets rekommendationer. Trots att 72 procent av svenskarna är medvetna om det rekommenderade dagliga intaget av frukt och grönt, klarar endast 15 procent att nå upp till riktlinjerna från Världshälsoorganisationen (WHO) om 400 gram frukt och grönt varje dag, trots att dessa är lägre än Livsmedelsverkets.

I Örebro län ligger man något över rikssnittet, 83 procent uppger att de inte äter enligt rekommendationerna och 32 procent av de svarande uppger att anledningen är att man inte har råd.

Enligt Livsmedelsverket ska vi äta 500 gram men en färsk nationell undersökning visar att svenskarna har svårt att nå upp till de rekommenderade nivåerna. Bara 15 procent klarar av det, trots att 72 procent är medvetna om hur mycket de egentligen borde äta. Priset är en viktig faktor, tre av tio svenskar (29 procent) säger att man inte har råd. Av svenska familjer med barn är det hela 45 procent som inte ger sina barn grönsaker varje dag. Det visar en ny undersökning utförd av Kantar på uppdrag av Picadeli där 2 400 svenskar deltagit.

Så ofta skippar örebroarna grönsakerna

I Örebro ligger man något över rikssnittet när det gäller att komma upp i de rekommenderade nivåerna för frukt och grönt. 17 procent svarar att de äter 400 gram frukt och grönt varje dag. De största anledningarna till att man inte äter frukt och grönt är att man inte har råd (32 procent) och att man inte känner till tillräckligt många inspirerande recept (29 procent). Bäst i Sverige på att äta tillräckligt med frukt och grönt är Kronobergs Län där en av fem (21 procent) når upp till riktlinjerna varje dag. Fler än hälften (53 procent) av de tillfrågade örebroarna skippar grönsaker helt under en eller flera dagar i veckan.

– Vad vi äter är en av, om inte den viktigaste, faktorn när det kommer till vår hälsa. Därför behöver vi tillsammans jobba för att göra bra mat mer tillgänglig, prisvärd och inspirerande. Hälsosam mat ska inte behöva vara ett ekonomiskt privilegium, det borde vara varje människas rättighet, säger David von Laskowski, koncernchef på Picadeli.

Örebro
Örebronyheter

Källa Picadeli
Om undersökningen
Picadelis rapport Vegocracy är baserad på en internationell undersökning utförd av Kantar, ett globalt forskningsföretag med 25 000 anställda i 90 länder, på uppdrag av Picadeli. Undersökningen bestod av över 11 000 intervjuer med kvinnor och män i åldrarna 18-65 i sju länder: Sverige, Finland, Tyskland, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA. 2 408 av intervjuerna genomfördes i Sverige november 2021 – januari 2022. I Örebro län har 100 personer svarat på undersökningen.

You must be logged in to post a comment Login