En halv miljon svenskar lider av sömnapné

Av på 13 oktober, 2013

Upp till en halv miljon svenskar lider av sömnapné, en dold folksjukdom med kraftiga snarkningar och andningsuppehåll som kan leda till en rad problem, såsom dagtrötthet, högt blodtryck och värk. Med hjälp av olika sömnhjälpmedel, till exempel en CPAP med en sömnapnémask, kan livet förändras dramatiskt för många och idag går dessa hjälpmedel enkelt att beställa via nätet, på Philips onlineshop för hemsjukvård, Spirandi.se.

En stor andel av den svenska befolkningen lider av upprepade andningsuppehåll i sömnen, så kallad sömnapné. Undersökningar visar att det kan vara upp till en halv miljon svenskar som är drabbade och mörkertalet är stort. Allra vanligast är sömnapné bland överviktiga män. Att drabbas av sömnapné är vanligare efter femtio års ålder eftersom halsmuskulaturen blir slappare. En stor riskfaktor är övervikt eftersom det kan ge ökad fettmängd i gommen och svalget och gör det svårare för luften att passera. Även barn kan drabbas av sömnapné och oftast beror det på att halsmandlarna tar för stor plats i svalget.

Typiska symptom är att lida av kraftig snarkning, att vakna många gånger per natt, dagtrötthet, eller koncentrationssvårigheter, minnesstörningar och morgonhuvudvärk. Andra symptom kan vara högt blodtryck, kardiologiska problem, astma, nedstämdhet, depression och värk.

Att vara sömnig under dagtid leder till vissa risker och kan i en del fall utgöra en ren livsfara – exempel är vid bilkörning och vid vissa typer av arbeten inom till exempel vården eller industrin. Trötthetsassocierade bilolyckor är mycket vanligt och människor med sömnapné är oftare inblandade i olyckor än andra.

Sömnapné kan i många fall ganska enkelt lindras med hjälp av så kallad CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), en flödesgenerator, kopplad till en mask som används nattetid. CPAP skapar ett lätt lufttryck i andningsvägarna som gör att de hålls öppna.

Philips lanserar nu en onlineshop för hemsjukvård, www.spirandi.se där sömnapnépatienter enkelt själva kan gå in och beställa sina sömnhjälpmedel.

“I vår nya webbshop Spirandi erbjuder vi lättanvända och nyskapande produkter för att underlätta livet för människor med sömnproblem. Spirandi betyder “andas fritt” och det är just det som våra produkter hjälper till med”, säger Michael Jonasson, marknadschef Philips Home Healthcare Systems.

Personer som lider av andningsuppehåll och/eller kraftiga snarkningar och som därmed befinner sig i riskzonen bör kontakta sin vårdcentral för en sömnutredning.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in