En miljon svenskar kan tänka sig AI-politiker

Av på 2 juli, 2019

Ny Sifo-undersökning visar att en miljon svenskar kan tänka sig AI-politiker.

Sigma IT har tagit fram en rikstäckande undersökning om vad svensken har för förväntningar på teknik samt hur redo vi är för digitalisering inom olika områden. Undersökningen som gjorts tillsammans med Sifo visar bland annat att 1 miljon svenskar kan tänka sig ha AI-baserade politiker och att var femte svensk man kan tänka sig ha robotpoliser inom kort.

Rapporten i sin helhet släpps i september. Sigma vill dock redan nu belysa det som kan tolkas som politikerförakt eller övertro på den digitala förmågan. Extra viktigt för politiker och näringsliv i Almedalen!

Se följande resultat från undersökningen:

  • 15% ser positivt på AI-polis och AI-rättsväsende
    – 20% av männen kan tänka sig AI-polis
    – Endast 8% av kvinnorna har samma inställning
  • 10% av Sveriges befolkning ser positivt på AI-politiker
    –13% av männen är positiva till att testa AI-politiker
    – 8% av kvinnorna kan tänka sig AI-baserade politiska beslut

– För bara några år sen skulle dessa tekniska möjligheter framstå som Science-fiction, nu är det verklighet. Framtiden som vi beskriver den är redan här. Därför är det oerhört viktigt att vi som utvecklar lösningarna har en dialog med svenska folket och att politikerna både läser på och lyssnar. Just nu lyser debatten om vad vi vill med digitaliseringen med sin frånvaro, säger Lars Kry, VD för Sigma IT.

Opinionsundersökningen är framtagen tillsammans med Kantar Sifo och omfattar 2001 deltagare över hela Sverige. Studien och siffrorna i sin helhet presenteras i Sigma Tomorrow Report som lanseras till hösten.

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in