En tusenlapp mer i månaden utan återbetalningsskydd

By on 15 januari, 2020

Att välja bort återbetalningsskyddet på tjänstepensionen när barnen har flyttat hemifrån kan ge upp till en tusenlapp mer i månaden som pensionär. Det visar nya beräkningar från valcentralen Collectum.

Det lönar sig att se över sin tjänstepension några gånger under arbetslivet. Att välja bort återbetalningsskyddet när barnen klarar sig själva ger mer pension till dig, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

En privatanställd tjänsteman kan få ca 1 000 kronor mer i månaden som pensionär genom att välja bort återbetalningsskyddet när det är dags att gå i pension. Det visar nya beräkningar från Collectum. Räkneexemplet bygger på en person som vid 25 års ålder tjänar 25 000 kronor i månaden och har en beräknad slutlön på 49 060 kronor.

Så länge familjen är beroende av den försäkrades inkomst är återbetalningsskyddet en trygghet. Om den försäkrade går bort innan pensionering, betalas det dittills intjänade pensionskapitalet ut till de efterlevande som ett månadsbelopp under fem år. Om den försäkrade går bort medan pensionen betalas ut, övertar familjen de utbetalningar som återstår, dock maximalt till dess att den försäkrade skulle fyllt 85 år.

Att ha återbetalningsskydd kostar inget. Däremot går den försäkrade miste om arvsvinster som alla utan återbetalningsskydd delar på. Skyddet ingår inte automatiskt i tjänstepensionen, utan kräver att man gör ett aktivt val.

– Det man först ska se till är att jobba på en arbetsplats som erbjuder tjänstepension. Därefter är det enkelt att välja till eller välja bort återbetalningsskydd, säger Tomas Carlsson.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Collectum

You must be logged in to post a comment Login