Endast 56 % av alla barn i åldern 4-17 år är simkunniga

By on 26 juni, 2019

Sommaren är här och många planerar att tillbringa tid i närheten av vatten de närmsta månaderna, men hur ser det egentligen ut med barns simkunnighet i Sverige? Företaget YouGov har på uppdrag av Svensk Simidrott genomfört en undersökning som visar att 86 % av barnfamiljerna planerar att vara vid vatten i sommar. Det är dock bara 56 % av alla barn i åldrarna 4-17 år som är simkunniga.

Undersökningen visar alltså att 56 % av barnen i åldern 4-17 år är simkunniga*, enligt föräldrarnas bedömning. Det är dock 86 % av barnfamiljerna som planerar att spendera tid vid vatten i sommar, exempelvis genom att bada, åka båt, vara på stranden och fiska.

”Vi vill att så många som möjligt, ska få chansen att njuta av alla härliga aktiviteter som du kan göra i och i närheten av vatten. För att kunna göra det på ett säkert sätt är det dock viktigt att du blir vattenvan och lär dig att simma”, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet.

Undersökningen visar även att barn med unga föräldrar, i högre utsträckning har fått lära sig crawl eller ryggcrawl som första simsätt, än barn med äldre föräldrar.

”Vi ser det som väldigt positivt att barn får lära sig både crawl och ryggcrawl som första simsätt. Svensk Simidrott vill att barn ska ges möjlighet att få lära sig simma så tidigt som möjligt och då är dessa simsätt de absolut enklaste rent motoriskt”, berättar Christina Sandin.

Av de simkunniga barnen klarar de flesta, 43 %, målen för simkunnighet vid 7-9 års ålder. Enligt skolans läroplan ska barnen kunna simma 200 meter (varav 50 meter i ryggläge) i årskurs 6, för att eleverna ska få godkänt betyg i ämnet Idrott & hälsa. Endast 6 % av de barn som kan simma, lärde sig att simma då de var mellan 13-17 år.

Av de barn som inte är simkunniga, visar undersökningen att 72 % håller på att lära sig att simma. De som inte gör det anger som främsta anledning att de inte har tid, att det är för dyrt, att det inte finns någon simhall i närheten alternativt att det finns en rädsla för vatten. Noterbart är att inga föräldrar anser att det inte är viktigt att lära sig att simma.

När det gäller barnen som inte kan simma, så är det i första hand själva simningen som de behöver öva på. En knapp fjärdedel anger dock att deras barn inte klarar något av momenten i simkunnighetsdefinitionen.

”Svensk Simidrott har runt 200 föreningar som är experter på simundervisning, så om ditt barn behöver lära sig att simma kan jag varmt rekommendera en av våra föreningar. Vi har årligen drygt 75 000 barn som går i simskola hos oss”, förklarar Christina Sandin.

* Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, så att huvudet kommer under vattenytan och som efter att ha tagit sig upp till ytan kan simma 200 meter, varav 50 meter ska vara i ryggläge. Hela provet utförs på djupt vatten.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login