Endast sex procent av fotbollstränare på elitnivå är kvinnor – nu lanseras Tränarlyftet

By on 2 juni, 2022

Fler tjejer än killar slutar med fotboll i tonåren. En av anledningarna är bristen på kvinnliga förebilder på ledarsidan, därför lanserar Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Marabou initiativet Tränarlyftet, vars syfte är att uppmuntra fler kvinnor att avancera som fotbollstränare.

I dagsläget är endast 6 procent av samtliga tränare på hög nivå (UEFA B-licens) kvinnor och 2021 deltog endast en kvinna på utbildningen. Enligt en ny undersökning från SvFF* som skickats ut till kvinnliga tränare tror hela 77 procent av de som gått UEFA-B:s tränarutbildning att bättre förutsättningar för kvinnliga ledare och/eller fler tjejer på utbildningen skulle öka det kvinnliga deltagandet. Marabou och SvFF vill därför uppmärksamma och bidra till att minska detta gap genom att lansera Tränarlyftet som öronmärker tränarutbildningar till kvinnor enligt UEFA B-nivå.

– Målet är att skapa fler kvinnliga förebilder inom svensk fotboll. Genom Tränarlyftet ska Marabou årligen finansiera 24 utbildningsplatser för kvinnliga/icke-binära tränare på UEFA-nivå. Förhoppningen är att det ska leda till fler kvinnliga förebilder som inspirerar fler tjejer att fortsätta spela fotboll, säger Helene Moland Daly, Nordic Consumer Experience Lead, Mondelēz.

Tre gånger fler tjejer slutar i övre tonåren

I Sverige har föreningar som krav att registrera spelare från 12 år och uppåt. 14 procent fler tjejer än killar slutar med fotboll i åldern 13–16 år enligt 2021 års statistik över registrerade spelare**.

I åldrarna 16–20 år slutar tre gånger fler tjejer (21 procent) än killar (8 procent). Skillnaden mellan könen indikerar att resurser behövs för flickor i spelformen 11 mot 11, som UEFA B-utbildningen i första hand riktar sig till.

– Att många unga flickor slutar spela fotboll i ung ålder jämfört med pojkar är givetvis en utmaning, och vi ser att en av anledningarna är bristen på förebilder. Därför vill vi tillsammans med Marabou medverka i att skapa fler kvinnliga förebilder i form av tränare på alla nivåer, som i sin tur kan leda vägen för unga flickor att våga följa sin passion för sporten, säger Per Widén, Chef Utbildning- utvecklingsavdelningen, SvFF.

Stina Blackstenius: ”Fler kvinnliga förebilder är avgörande”

Arsenals anfallsstjärna Stina Blackstenius är en av frontfigurerna för initiativet. Som landslagsspelare har hon själv upplevt bristen på kvinnliga förebilder inom fotbollen.

– Mycket har förändrats till det bättre under mina fotbollsår, men ett återkommande tema är bristen på kvinnlig representation inom fotbollen som jag tror skulle bidra till att fler tjejer spelar längre. Att skapa fler kvinnliga förebilder tror jag är avgörande för att bana väg för morgondagens kvinnliga fotbollsspelare, säger Stina Blackstenius och fortsätter: – Även om det finns mycket kvar att göra, hoppas jag att Tränarlyftet ska fungera som en språngbräda och inspirera mot ett mer jämställt fotbollssverige.

UEFA B utbildning krävs för att träna fotbollslag på högre nivå

UEFA B är en viktig utbildning för tränare i hela Europa och en förutsättning för att leda lag på hög nivå. Dock kan kostnaden på 30 000 kr, tidsåtgången och att det är flest manliga utbildningsdeltagare göra att kvinnor väljer bort den. I Sverige finns idag 64 licensierade kvinnor och 981 män inom denna utbildningsnivå och under 2021 deltog endast en kvinna i UEFA B.

Undersökning: Fler kvinnliga tränare ger fler fotbollsspelare på damsidan

Ny undersökning från SvFF* som besvarats av kvinnliga tränare:

Har gått UEFA B-utbildning:

  • 77 procent tror att bättre förutsättningar för kvinnliga ledare och/eller fler tjejer på utbildningen skulle öka det kvinnliga deltagandet.

Har inte gått UEFA B-utbildning:

  • 40 procent tror att fler tjejer på utbildningen skulle kunna få dem att anmäla sig

Samtliga svarande:

  • En av fem uppger att en lägre utbildningskostnad hade varit en bidragande faktor till att fler skulle gå utbildningen.
  • Tre av fem tränare som tränat eller tränar tjejlag tror att fler kvinnliga tränare skulle kunna bidra till att tjejer tränar fotboll längre.

Ansök till Tränarlyftet

Vi söker kvinnor och icke-binära som vill vara med på resan och utvecklas som fotbollstränare, med ambition att träna lag på senior- och ungdomsnivå. Om du vill vara med och forma nästa generations fotbollsspelare, ansök till Tränarlyftet här: https://svenskfotboll.se/tranarlyftet

Sport | Sverige
Örebronyheter

Källa Svenska Fotbollsförbundet SvFF
*SvFF webbenkät mellan 11–16 maj 2022 som skickades ut till kvinnliga tränare som sedan 2017 genomfört Tränarutbildning C eller högre. Totalt svarade 1 154 personer.
**Fogisrapport 2021 ungdomsregistrerade spelare upp till 14 år och Fogisrapport 2021 registrerade spelare från 15 år.
Om Tränarlyftet
I dagsläget finns få kvinnliga tränare inom fotbollens högre divisioner, endast 6 procent av alla UEFA-B-licensierade tränare är kvinnor. Genom initiativet Tränarlyftet kommer Marabou årligen finansiera 24 utbildningsplatser för kvinnliga/icke-binära tränare på UEFA-nivå till ett värde av 1,2 miljoner kr/år. Förhoppningen är att det ska leda till fler kvinnliga förebilder som inspirerar fler tjejer att fortsätta spela fotboll. Läs mer om initiativet här: https://svenskfotboll.se/tranarlyftet

You must be logged in to post a comment Login