Engelbrektsskolan i Regionfinal för åttondeklassare i Teknikåttan.

Av på 12 april, 2013

Torsdag den 18 april samlas fyra åttondeklasser från regionen på Linköpings universitet (Campus Valla) för att tävla i naturvetenskap och teknik. Den segrande klassen i Teknikåttans regionfinal får en plats i riksfinalen i Göteborg den 23 maj.

– Teknikåttan är utmanande och kul. Vi vill visa att det finns alternativa vägar till kunskap. Genom att relatera till vardagsnära teknik och att anlägga nya perspektiv på naturvetenskapliga fenomen, lockas eleverna att ge kloka svar på kluriga problem, berättar Henrik Jacobson som är huvuddomare i Linköping och dessutom ingår i tävlingens frågegrupp.

De tävlande eleverna kommer både att få svara på frågor och utföra aktivitetsuppgifter inom årets tema som är Hälsa för Kropp och själ.
− Vi försöker hålla jämn nivå på frågorna, men det är klart att tröskeln höjs något ju längre man kommer i tävlingen, säger Henrik Jacobson.

Inför tävlingen har klasserna fått två klassuppgifter att lösa tillsammans. Det ena uppdraget handlar om att i fysiksimulatorn Algodoo utforma ett fordon som kan ta sig igenom olika typer av banor med diverse hinder. Den andra uppgiften går ut på att konstruera ett fyrsträngat instrument som ska behärska de första tonerna ur ”Gubben Noak”.Teknikåttan startades 1993 av Tekniska högskolan vid Linköpings universitet och är nu en rikstäckande tävling där nästan alla större högskolor och universitet i landet deltar. Alla elever i årskurs åtta har möjlighet att delta i tävlingen.

– Vi lever i ett högteknologiskt samhälle där naturvetenskapen är en viktig grundpelare. Sverige har historiskt varit mycket duktigt på att ta fram ny teknik och uppfinningar. För att fortsätta i samma tradition måste vi öka intresset för naturvetenskap och teknik bland både flickor och pojkar – genom att stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga, samt stärka deras självförtroende, säger Henrik Jacobson.

De fyra klasser som tävlar från regionen är:

8S, Folkungaskolan, Linköping
8B, Hultdalsskolan, Åby
8G, Engelbrektskolan, Örebro
8B, Solbergaskolan, Visby

Program

09.40 Samling i C1, C-huset, Campus Valla, Linköping 09.50-10.20 Välkomna samt presentation av Klassuppgiften

10.30-11.15 Semifinal 1: 8G Engelbrektsskolan/8B Solbergaskolan Övriga gör studiebesök 11.30-12.15 Semifinal 2: 8S Folkungaskolan/8B Hultdalsskolan Övriga gör studiebesök

12.15-13.15 Lättare lunch (matig smörgås med frukt och dryck) 13.15- ca 15.00 Slutfinal och prisutdelning

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in