Epirocs nya kontorshus vinnare av Örebro kommuns byggnadspris

Av på 20 december, 2018
I år gick Örebro kommuns byggnadspris till Epirocs kontorsbyggnad i kv. Signalen 8. Foto: Örebro kommun.

I år gick Örebro kommuns byggnadspris till Epirocs kontorsbyggnad i kv. Signalen 8. Ett hedersomnämnande lämnades också till det renoverade jugendhuset i kv. Tingshuset.

Byggnadspriset delades ut vid en ceremoni torsdagen 20 december. Syftet med priset är att inspirera beställare och arkitekter i framtida projekt och förmedla kunskap inom byggande som gynnar den som nyttjar byggnaden och staden som helhet. Priset delas ut av Byggnadsnämnden i Örebro kommun.

Byggnadspriset 2018 går till Epirocs nya kontorshus
Vinnaren av 2018 års byggnadspris är Epirocs kontorsbyggnad i kv. Signalen 8 på Klerkgatan 21. Beställare av projektet är Epiroc. Arkitekt för byggnaden är White och för inredningen står Sweco.

Motivering: ”En kontorsbyggnad med ett helt eget uttryck har uppförts mellan det tidiga 1900-talets industriarkitektur i tegel och 1970-talets kontorsbyggnad. Den nya huskroppen bildar tillsammans med omsorgsfull hantering av utemiljön och inredning en attraktiv helhet. Ett skickligt utfört tillägg som förenar flera tidsepoker och speglar företagets utvecklingsfaser. Epirocs nya kontorshus erbjuder en attraktiv arbetsmiljö för alla anställda som arbetar i lokalerna, men är också en byggnad som berikar upplevelsen av staden, och är därför en värdig pristagare av Örebro kommuns byggnadspris 2018.”

Hedersomnämnande till ett renoverat jugendhus i kv. Tingshuset
Ett hedersomnämnande lämnades också till det renoverade jugendhuset i kv. Tingshuset på Olaigatan32A. Beställare: Lindin Förvaltning. Arkitekt: Arcona Byggkonsult.

Ur motiveringen: ”Det är ett lyckat exempel på att en varsam renovering av en enskild byggnad kan göra staden mer attraktiv och därför värt ett hedersomnämnande i samband med Örebro kommuns byggnadspris 2018.”

Lokalt
Örebronyheter

Om byggnadspriset
Örebro kommuns byggnadspris delades ut för första gången 2001 i sin nuvarande form. Redan 1981 instiftade kommunen ett ombyggnadspris. Under arkitektåret 2001 fick priset den bredare målgrupp det har idag. Kommunen vill bredda diskussionen om arkitekturen och samhällsbyggandet genom att lyfta fram goda exempel. Syftet är att stimulera byggandet av en estetiskt, socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stad. Priset består av en bronsplatta utformad av konstnären Rune Nordström.
Läs mer här: orebro.se/byggnadspriset

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in