Erikshjälpen får tio miljoner för fortsatta insatser för Ukraina

By on 12 juli, 2022
Foto: Erikshjälpen

Pengarna kommer att gå till projektet ”Relief, reclaim, rebuild for the children. And the Ukraine they dream of.”, för att bygga vidare på den nödhjälp och de akutinsatser som redan pågår i Ukraina. Målet med projektet är att internflyktingar och krigsdrabbade barn och kvinnor i regionerna Kiev, Sumy, Kherson, Zaporizhzhya och huvudstaden Kiev får tillgång till omedelbar hjälp för att kunna återta sina liv och få möjlighet att delta i återuppbyggnaden av sina samhällen.

Kriget i Ukraina berövar det ukrainska folket deras hem, liv och framtid. Bomberna som faller förstör inte bara byggnader och dödar människor – de suddar även bort kommande generationers trygghet och drömmar för framtiden. Radiohjälpen har under våren löpande beslutat om medel till olika insatser och nu står det klart att Erikshjälpen får tio miljoner kronor för fortsatta insatser för Ukraina.

Arbetet handlar bland annat om att förse familjer och individer i akut nöd med basvaror som mat, vatten och hygienartiklar, samt att erbjuda kontantöverföringar och psykosocialt stöd. Projektet ska även ge kvinnor och barn möjlighet att gradvis bearbeta och övervinna krigsorsakade trauman genom initiativ där de kan utvecklas och interagera med varandra på en trygg plats i regionala familjehubbar. Projektet ska även stödja familjer genom nya inkomstgenererade aktiviteter.

– Den nödhjälp och de akutinsatser som vi påbörjade redan i februari inne i Ukraina är otroligt angelägna. Vi är tacksamma att vi nu genom bidraget från Radiohjälpen kan fortsätta med ett utökat stöd, säger Anders Malmstigen, internationell programchef, Erikshjälpen.

Erikshjälpen samarbetar i projektet med den lokala partnerorganisationen Women’s Consortium of Ukraine, WCU, i fem olika regioner i Ukraina; Kiev, Sumy, Kherson och Zaporizhzhya och huvudstaden Kiev. Genom sin rikstäckande närvaro arbetar WCU i hela Ukraina och i alla sammanhang, inklusive några av de mest utsatta områdena, som Chernihiv, Sumy, Charkiv, Kiev, Zaporizhzhia, Donetsk och Luhansk. De ger humanitär respons och psykosocialt stöd, både till internflyktingar och till den utsatta befolkningen som har valt att stanna kvar.

Projektet inleds den 1 augusti 2022 och pågår till och med den 31 juli 2024.

Världen | Ukraina
Örebronyheter

Källa: Erikshjälpen

You must be logged in to post a comment Login