Erikshjälpen går mot strömmen – klädföräljningen ökar

By on 26 augusti, 2020

När traditionell klädhandel visar minusresultat har Erikshjälpen Second Hands klädförsäljning ökat med 12 procent under juli.

– Vår e-handel secondhand.se har också en positiv trend och där har vi inte märkt någon avmattning under coronakrisen, snarare tvärtom, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.

För många klädbutiker, både fysiska och digitala, har coronapandemin fört med sig ett rejält försäljningstapp. Svensk Handel Stil skriver i ett pressmeddelande att klädförsäljningen i Sverige minskat med 18 procent under juli månad jämfört med juli 2019. I Erikshjälpen Second Hands butiker har dock klädförsäljningen istället ökat med 12 procent under samma period.

– Vi är ödmjukt tacksamma över att kunderna fortsatt vill komma till oss och handla. Efter att Det återvunna plagget blev Årets julklapp 2018 märkte vi en tydlig ökning av intresset att handla kläder second hand. Det har sedan hållit i sig, även om klädförsäljningen liksom vår totala försäljning tappade en del under våren när coronapandemin bröt ut, säger Anette Alm Gustafsson.

För Erikshjälpen Second Hand startade 2020 väldigt starkt, med en försäljningsökning på 25 procent jämfört med samma period föregående år. När coronakrisen blev ett faktum bröts dock den positiva utvecklingen och försäljningssiffrorna sjönk snabbt, som mest med omkring 30 procent. I maj vände trenden igen och siffrorna blev positiva. 

– Vi är inte tillbaka i den ökningstakt som vi inledde året med, men vi hämtar oss sakta. För juli månad noterar vi faktiskt en ökning på åtta procent jämfört med föregående år. Flera av våra butiker har haft rekordförsäljning under juli.

Liksom i övriga samhället går varor från avdelningarna Sport & Fritid samt Lek & Spel bra, båda ökade med över 20 procent i juli. Hem & Hushåll ökade med 14 procent och Kläder med 12 procent, jämfört med förra året, säger Anette Alm Gustafsson och fortsätter: 

– Det är ett tecken på att fler och fler vill handla och leva cirkulärt, vilket vi välkomnar. Att vår försäljning ökar är också viktigt för att vi ska kunna bidra till sociala och humanitära insatser för barn i Sverige och världen. Dessa insatser är viktigare än någonsin nu under coronapandemin, då många barn i redan utsatta livssituationer drabbas hårt.

Erikshjälpens e-handel secondhand.se har haft en positiv trend under hela året, även efter coronapandemins utbrott. I juli ökade försäljningen med 135 procent jämfört med juli 2019.

– Människor som inte velat eller kunnat vara ute i fysiska butiker har sett möjligheten att handla second hand via nätet som ett bra alternativ, säger Anette Alm Gustafsson.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Erikshjälpen

You must be logged in to post a comment Login