Eritrea: Frige Dawit Isaak

Av på 23 september, 2018

Den 23 september 2018 har det gått 17 år sedan den svensk-eritreanske Dawit Isaak och nio andra journalister fängslades. Ungefär samtidigt greps även högt uppsatta medlemmar av det styrande partiet, den så kallade G15-gruppen, bland dem före detta ministrar, ambassadörer och armégeneraler. Amnesty International kräver att Dawit Isaak och de andra omedelbart friges.

– Den eritreanska regeringens totala tystnad om Dawit Isaak och övriga samvetsfångar är oacceptabel. Det har gått ofattbara 17 år sedan de greps, och de måste omedelbart släppas fria, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty Sverige.

I maj 2001 vågade G15-gruppen sig på att i ett öppet brev uppmana president Isaias Afewerki att genomföra demokratiska reformer i Eritrea. I augusti samma år anklagades de för att destabilisera landet. Gruppens svar på detta publicerades den 14 augusti i tidningen Setit, vars ena delägare var Dawit Isaak. Mellan den 18 och 23 september stängdes samtliga oberoende medier i landet och hundratals människor greps, bland dem Dawit Isaak och G15-gruppen.

Medlemmarna i G15 anklagades för högförräderi och journalisterna för att vara spioner och legosoldater som underjordiskt stött G15-gruppen. Ingen av dem har åtalats för något brott, eller ställts inför rätta, och de har hållits isolerade från omvärlden utan uppgifter om var de befunnit sig.

I april 2002 inledde journalisterna en hungerstrejk i protest mot att de hölls isolerade och krävde en rättvis rättegång. Kort därefter omplacerades de till olika fängelser runt om i Eritrea. År 2005 släpptes Dawit Isaak några dagar för sjukhusvård. Han greps dock igen och sedan dess vet ingen var han finns. Myndigheterna vägrar uppge var han hålls fängslad eller om han ens är i livet.

Fredsavtalet med Etiopien är ett tillfälle att sätta punkt för årtionden av förtryck i Eritrea. Det måste åtföljas av reformer som skapar förändring i människors liv och som skyddar de mänskliga rättigheterna. Samtidigt uppmanar vi svenska UD att göra allt vad de kan, via alla kanaler, för att bringa klarhet i vad som hänt Dawit Isaak, och förstås för att han ska släppas fri omedelbart, säger Anna Lindenfors.

Amnesty har under många år arbetat för att få Dawit Isaak fri, och även för att de som greps tillsammans med honom i september 2001 ska friges. Vi kommer inte att sluta förrän Dawit är hemma hos familjen i Sverige igen och alla samvetsfångar är fria.

Länk till den svenska aktionen för att frige Dawit Isaak: https://www.amnesty.se/agerahub/eritrea-frige-dawit-isaak

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in