Estetiska programmet på Lindeskolan förenar det bästa ur två världar

By on 7 december, 2021

”Estetiska programmet är inte något yrkesprogram för musiker och konstnärer – det är ett studieförberedande program som kan leda till vitt skilda yrken. Estetiska programmet förenar det bästa ur två världar – att utveckla ett kreativt skapande och samtidigt ge en god grund för vidare studier”, betonar Ingeborg Hjelmberg – programsamordnare för estetiska programmet på Lindeskolan i Lindesberg.

Lindeskolans estetiska program är ett starkt varumärke. ”Alla vet att vi finns och vi är en stor del av Lindesbergs kulturutbud på ett eller annat sätt. Vi har mycket kunniga och engagerade lärare på programmet. Estetiska programmet är alltså en viktig del av Lindesbergs kommun”, fortsätter Ingeborg Hjelmberg.

Estet-eleverna som Lindesberg tappar till Örebro är till stor del till inriktningar som inte ges på Lindeskolan (Bild & formgivning; Dans; Teater). Samtidigt finns det ett större potentiellt elevunderlag till estetiska programmets inriktningar (Estetik och media; Musik) precis som det gör med elevunderlaget till samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet. Det finns med andra ord en viss okunskap om vad det innebär att gå på estetiska programmet.

”Därför är det viktigt men svårt att nå ut med information till elever (och målsmän) att estetiska programmet inte är något yrkesprogram för musiker och konstnärer – det är ett studieförberedande program som kan leda till vitt skilda yrken”, säger Ingeborg Hjelmberg: ”Vi har varje år elever som väljer att byta till estetiska programmet från andra program – men det finns också de som säger i efterhand att de valde fel program för att de inte var så insatta när de valde gymnasieprogram”.

Studieförberedande program som utvecklar kreativt skapande

Estetiska programmet förenar det bästa ur två världar – att utveckla ett kreativt skapande och samtidigt ge en god grund för vidare studier.

Estetiska programmet är ett studieförberedande program som ger allmän behörighet till utbildningar på högskolor och universitet. ”Vi har elever som studerat vidare till vitt skilda yrken”, förklarar Ingeborg Hjelmberg och ger några exempel:

Daniel – Produktchef på Wurth; Richard – Fjärrvärmetekniker; Sanna – Musiklärare; Andreas – Färghandlare; David – Kultursamordnare; Rosalie – Student Civilingenjör; Simon – Student Konsthögskolan; Emil – Billackerare; Karin – Statistiker på SCB; Pär – Fritidspedagog; Kristina – Barnskötare; Jens – Taxichafför; Jonatan – Grafisk formgivare; Karin – Förskollärare; Natalie – Journalist; Johanna – Fotograf; Jocce – Spelutvecklare; Mattias – Conceptual Artist; Ida – Läkare; Jasmine – Jurist; Robert – Formgivare; Adam – Redigerare; Natalie – Journalist; Johanna – Fotograf; Rebecca – Mask- och perukdesigner; Ola – Musiker/Musiklärare; Sara – Danslärare; Per – Systembolagschef.

Lättare att nå högre betyg om man får utveckla det man är bra på

”Elever som går estetiska programmet har lättare att nå högre betyg – om man får utveckla det man är bra på så smittar det av sig på övriga ämnen”, enligt Ingeborg Hjelmberg.

Grunden i utbildningen är de programgemensamma kurserna – matte, svenska, engelska, historia, naturkunskap, samhällskunskap, religion, idrott och hälsa. Programmet får sin estetiska karaktär i de kurserna som ligger under inriktning och programfördjupning. Här läser man kurser där man följer kursinnehållet och betygssätts utifrån kriterier.

Har man fallenhet och intresse för musik eller media har man lättare att nå de högre betygen än om man valt ett program där man får tvinga sig att göra alla uppgifter i en kurs som man kanske inte tycker är intressant. Ofta är det så att om man får utveckla det man är bra på och känna drivet i det, så smittar det av sig på övriga ämnen. Eleven har då större möjlighet att gå ut gymnasiet med goda resultat.

”Det är detta som är det viktigaste – vi vill att eleverna trivs så att de kan studera och gå ut med fina resultat. De ska ha en god kunskaps- och värdegrund att stå på”, betonar Ingeborg Hjelmberg och fortsätter: ”Det är viktigt för oss alla att utveckla våra kreativa sidor. Här finns hyllmeter av forskningsresultat att ta del av. Men jag hör ofta från arbetsgivare som anställt elever från estetiska programmet att det märks att de är vana att arbeta i grupp, arbeta utåtriktat och att de är flexibla.”

Örebro län | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login