Ekonomi | Eton sålde skjortor för 530 miljoner 2014 – nyanställer i Gånghester

Av på 25 januari, 2015

Modeföretaget Eton i Gånghester sålde skjortor för över en halv miljard kr under 2014. Det är en ökning med 32 procent till 530 miljoner kr, jämfört med året innan. Nu siktar VD Hans Davidson på att spräcka drömgränsen en miljard kronor redan 2018. Detta tack vare en förväntat stark tillväxt i östra Europa, Mellanöstern och Asien samt på den egna nätbutiken. Det innebär 18 nya jobb i Gånghester i år.

Under 2014 ökade extremt exportinriktade Eton försäljningen med 32 procent i snitt på bolagets befintliga marknader. I Norge ökade försäljningen med 40 procent och i Sverige med 20 procent. Volymmässigt störst är USA och Kanada med tillsammans 30 procent av den totala försäljningen.

Enligt Hans Davidson finns det flera förklaringar till framgången:
– Vi har förstärkt säljorganisationen under 2013 med en Global Sales Director, en Retail Director och en ny CFO, minskat antalet externa agenter, våra återförsäljare har fått bättre säljsupport, vi har 25 egna säljare globalt, leveranssäkerheten har höjts till 99 procent och reklamationerna är i princip noll.

– De egna fysiska Etonbutikerna i Los Angeles, New York, London och Moskva har utvecklats mycket bra. Lägg därtill ett antal Eton shop-in-shop-butiker som också levererar bra resultat.

– Sist men inte minst vi har träffat mitt i prick när det gäller både modebild och kvalitet. Etons målgrupp – män i åldersspannet 25 till 45 år – gillar Etons modeskjortor. Kunderna kommer tillbaka år efter år.

Hans Davidson menar att tillväxten fram till 2018 finns främst i existerande länder men också östra Europa, Mellanöstern och i Asien. En rejäl satsning på Asien kommer att inledas inom de närmaste åren, samtidigt som Eton ska fortsätta att växa från México, där företaget finns idag, söderut på den sydamerikanska marknaden. Det är nästa stora steg.

Satsningen på en egen nätbutik har blivit en succé. Hans Davidson aviserar nyanställningar tack vare detta:

– Etons nätbutik, som sjösattes under 2013, har fått stor uppmärksamhet och överträffat våra förväntningar. Nu utvecklar vi den ytterligare vilket ger nya jobb i Gånghester. Fördelen med egen nätbutik är att vi själva kontrollerar handeln. I år adderar vi tre nya språk: danska, norska och tyska.

Etons skjortor säljs också via fysiska återförsäljares egna nätbutiker eller fristående nätbutiker:
– Samtliga är noga utvalda och måste uppfylla våra krav på kvalitet och service. Vi kräver högsta nivå.

Eton, som sysselsätter 150 anställda, är medlem i TEKO.

– Eton sålde skjortor för 530 miljoner kr förra året. Nu siktar vi på att nå drömgränsen 1 miljard kr år 2018, säger Hans Davidsson VD Eton i Gånghester.

Örebronyheter, Ekonomi

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in