Ett år med vatten. Sveriges Lions projekt Water Means Life

Av på 26 mars, 2021

På ett år har Lions Sveriges projekt Lions Water Means Life sett till att 15 000 människor i Somalia fått tillgång till rent vatten.

Byn Beeli Wacatay ligger i Bariregion i Puntland, på Somalias nordöstra spets. Regionen är en halvöken med mindre än 100 millimeter regn om året, och vatten är ett av de mest akuta behoven. De naturliga dammar och grunda brunnar som finns torkar snabbt ut under torrperioderna. De flesta byar i området är beroende av vattentransporter, då den genomsnittliga distansen till närmsta vattenkälla är mer än 200 kilometer.

Så var åtminstone fallet för lite mer än ett år sedan, innan Lions Sveriges projekt Water Means Life inleddes. Genom projektet hittade man vatten i området i februari 2020 – på 320 meters djup. Ett borrhål gjordes, och idag förser hålet 15 000 människor med vatten av god kvalitet.

Ett år med den nyfunna vattentillgången har redan givit effekt; Beeli Wacatays invånartal har börjat öka, då människor har flyttat till de nya vattenresurserna. Möjligheterna till odling och boskapsförsel, som är den huvudsakliga sysselsättningen i regionen, har förbättrats, och livsutsikterna för människorna i ett av världens torraste områden har drastiskt förändrats.

För två veckor sedan påbörjade Lions nästa fas i projektet, och man började borra efter vatten i byn Hamare 70 km söder om Beeli Wacatay. Redan efter en veckas borrning nådde man vatten, som nu ska testas för att säkerställa att det är av god kvalitet. Om så är fallet kommer alla byar i Bari-regionen, med ett invånartal på ca 150 000 personer, ha tillgång till dricksvatten.

– Vattenbristen har gjort livet svårare att leva i området. Lions vattensatsning har visat oss vägen till räddningen, säger Boqor Abdirashid Boqor Omar i byn Hamure.

Världen
Örebronyheter

Källa: Lions Sverige

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in