Ett flyg för framtiden

By on 14 augusti, 2017
Airbus 321neo.

Nu har Apollo och Novairs nya Airbus 321neo lyft för första gången från svensk mark, världens mest moderna och miljöeffektiva flygplan kommer att ha Stockholm som bas.

Det är researrangören Apollo som nu byter ut sina flygplan och får världens mest moderna flygflotta genom dotterbolaget Novair. Det handlar om totalt två plan, den ena blir fast stationerad på Arlanda och den andra på Gardemoen. Svenska och norska Apollo-kunder blir därmed de första i Skandinavien att flyga denna nya flygplanstyp.

– Detta är ett fantastiskt ögonblick både för oss som researrangörer och för våra kunder. Nu erbjuder vi inte bara en förbättrad reseupplevelse med bekvämare säten och mindre buller, utan också en maskin med reducerad miljöpåverkan, vilket är väldigt betydelsefullt. Det är klart att vi är stolta, säger Apollos koncernchef Leif Vase Larsen.

Effektiv med reducerad miljöpåverkan
Airbus 321neo är utrustad med CFM Leap 1A-motorer och 2,4 meter höga sharklets på vingtopparna. Tillsammans resulterar detta i nästan 15 procent lägre bränsleförbrukning och 900 km längre räckvidd – jämfört med föregångaren A321. Då flyget har plats till tio fler passagerare innebär det närmare 20 procent mindre bränsleförbrukning per säte – något som motsvarar en besparing på cirka 4500 ton bränsle per flyg och år.

– Airbus 321neo blir inte bara det mest komfortabla mellandistansflyget på Arlanda det blir också det mest effektiva och miljövänliga. Förutom en avsevärt mycket lägre bränsleförbrukning har vi valt att lägga in en extra ACT (auxillary centre tank), som gör att vi kan ta med mer bränsle och därmed också flyga längre, säger Novairs VD Anders Fred

Sätter ny standard för branschen
70 miljoner dollar – motsvarande 620 miljoner svenska kronor är listpriset för den nya flygmaskinen. En summa som både Novair och Apollo anser vara en solid och värdefull investering för framtiden. Under 2018 kommer nämligen hela 240 000 Apollo-passagerare från Norden att resa med det nya neo-flyget, till och från 20 olika destinationer i Grekland, Kroatien, Spanien och Bulgarien – och även till Kap Verde. Då är det fint för Apollos koncernchef att veta att maskineriet är av högsta kvalitet.

– Det är utan tvekan en viktig milstolpe – både för oss och branschen, säger Leif Vase Larsen.

Även för piloterna och kabinpersonalen på Novair är den nya arbetsplatsen en dröm som går i uppfyllelse.

– Vi tillbringar många timmar om dygnet ombord, så för oss är det naturligtvis helt fantastiskt att få ett av världens mest moderna flyg som ”kontor”. Det är verkligen en helt ny nivå av produkt, både för oss och passagerarna. Den nedsatta bullernivån och det längre vingspannet med dess sharklets är särskilt anmärkningsvärt. Mina kollegor ser verkligen fram emot att flyga nu – och det bör såklart passagerarna också göra, säger flygchefen på Novair Johan Boström.

Skärmen är passé – USB är framtiden
Ska vi tro på Apollo så har inte framtidens flyg TV-skärmar, istället har de USB-, och eluttag vid varje säte. Detta för att passagerarna ska kunna ladda och koppla in sin mobil eller surfplatta för att lyssna på- och titta på precis vad de själva önskar.

Inom kort kommer också researrangörens nya A321neo bli utrustad med ett eget nätverk som gör det möjligt att ladda ner filmer, TV-serier och annan underhållning, detta via en app.

– Idag tillbringar 8 av 10 av våra passagerare tiden ombord på sin privata mobil eller surfplatta. Nästan ingen efterfrågar en TV-skäm men många har saknat laddningsmöjligheter ombord. Det har vi tagit till oss, därför har vi valt att utveckla en app med ett nätverk i framkant – som också kommer att erbjuda underhållning för de som önskar det, säger Novairs VD Anders Fred.

Fakta om Apollo och Novairs Airbus 321neo:

  • Antal sittplatser: 221
  • Längd: 44,51 m
  • Vingbredd: 35,80 m
  • Kabinbredd: 3,7 m
  • Maxfart: Mach 0.82 (82% of speed of sound)
  • Räckvidd: Upp till 3700 nautiske miles (6850 km)
  • Bränsleförbrukning: 15 % lägre än sin föregångare
  • Motorer: 2 stk. CFM LEAP 1A 

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login