Ett tecken i tiden att återvunnet är årets julklapp

Av på 25 november, 2018
Arkivbild

HUI Research utsåg det återvunna plagget till årets julklapp. Röda Korset har nästan 300 second hand-butiker runtom i Sverige varav de flesta drivs av ideella krafter. Överskottet från butikerna går till Röda korsets verksamhet i Sverige och utomlands, exempelvis språkträning, familjeåterförening eller till att hjälpa den som drabbats av ett krig eller en katastrof.

Röda Korset har drivit second hand-butiker sedan 1986 men det är ingen överraskning för oss att det återvunna plagget blir årets julklapp just i år. Det är ett tecken i tiden. Vi ser att fler är medvetna inte minst om det miljö- och klimatavtryck en nyproducerad produkt har, säger Martina Bozic, verksamhetsutvecklare på Röda Korsets second hand

Varje år hanterar Röda Korset cirka 3000-4000 ton textilier. Den största delen säljs i våra butiker men det som inte går att sälja eller återbruka, exempelvis för att det är trasigt, hanteras via vår samarbetspartner som arbetar för att plagget ska användas så långt upp i avfallstrappan som möjligt. Minst 90% återvinns och blir exempelvis isolering.

– Vi är glada att second-hand plaggets fördelar uppmärksammas på det här sättet och hoppas att fler även väljer att skänka sina kläder så att de kan bli någon annans julklapp. Det är ett mycket bra beslut för miljön och klimatet, säger Martina Bozic.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in