EU måste skydda människoliv, inte stänga gränserna

Av på 9 oktober, 2013

EU bör rikta in sig på att skydda människoliv genom effektivare räddningsinsatser och bättre flyktingmottagning, inte på att stänga gränserna för de mest utsatta. Läkare Utan Gränser uppmanar nu alla EU:s medlemsländer att erkänna den mänskliga kostnaden av den repressiva migrationspolitiken.

I dag besöker en EU-delegation, däribland EU-kommissionären Cecilia Malmström och EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso, den italienska ön Lampedusa för att hedra de många offren för båtkatastrofen i förra veckan.

– EU: s medlemsstater kan inte längre ignorera att deras politik kostar människoliv. Den senaste händelsen är en direkt följd av den politik som kriminaliserar irreguljär invandring och insisterar på att stänga dörrarna för de mest utsatta, säger Freya Raddi, samordnare av Läkare Utan Gränsers insatser för migranter.

Sedan i januari i år har närmare 30 000 människor flytt till Italien via båt undan våld och konflikter i Libyen, Egypten och Syrien. Den 3 oktober fattade en båt eld och sjönk. Närmare 300 av de 500 människorna ombord dog, flertalet av dem var barn. Majoriteten av passagerarna kom från Eritrea och Somalia. Dessa 300 dödsoffer kan nu läggas till de 10 000-tals flyktingar och migranter som har förlorat sina liv under de livsfarliga båtresorna över Medelhavet, i jakt på ett bättre och säkrare liv i Europa.

Förstärkta gränskontroller och avsaknaden av lagliga möjligheter att ta sig in i EU tvingar migranterna att utsätta sig för allt större risker i sina försök att ta sig till Europa. Otaliga människoliv har gått förlorade bara några kilometer från Italiens kust, liksom även i transitländer där migranter och flyktingar ofta utsätts för våld och övergrepp. De som överlever de farliga båtresorna placeras i flyktingförläggningar under fruktansvärda levnadsförhållanden.

– Flyktingförläggningen i Lampedusa rymmer just nu fyra gånger fler människor än den är byggd för. Och den här situationen är inte ny, säger Freja Raddi. Familjer sover utomhus, utan ordentligt tak över huvudet och enbart madrasser och delar av plastpresenningar som skydd. Detta återspeglar myndigheternas bristande förmåga att hantera flyktingsituationen.

Allt fler människor rör sig i dag över landgränser och motiven för att ta sig över gränserna är flera.

– Regeringar kan inte fortsätta styra migrationsströmmarna på bekostnad av flyktingars säkerhet och migranters rättigheter. Istället måste de omedelbart ta sig an de bredare skydds- och hjälpbehoven och tillhandahålla långsiktiga lösningar, säger Freja Raddi.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Lampedusa sedan 2002. Idag arbetar organisationen med att ge stöd i det medicinska arbetet med infektionssjukdomar och annan sjukvård till flyktingar och migranter i interneringslägren i Rom och på Sicilien.

I Marocko, Malta och Frankrike har Läkare Utan Gränser arbetat med medicinsk och psykosocial vård för migranter de senaste tio åren. I Grekland jobbar organisationen i landets norra del med att ge medicinsk och psykosocial vård till migranter, flyktingar och asylsökande på gränspolisstationer och i interneringsläger.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in