Eva B Magnusson månadens författare i Örebro län

By on 12 maj, 2021

Varje månad under 2021 lyfter Region Örebro län och Radio Örebro en författare från en av länets tolv kommuner. Denna månad är det poeten Eva B. Magnusson i Lindesberg som hamnar i fokus.

”Hon skriver väldigt nära, och skruvat, så man hickar till när man läser det”, berättar bibliotekarien Astrid Lindén.

”Månadens författare” sätter Örebro läns författarskap på kartan. Örebro län har och har haft många spännande författarskap som kanske inte fått den uppmärksamhet de förtjänar.

Månadens författare vill synliggöra skrivande personer och förhoppningsvis inspirera många fler i länet att både läsa och skriva.

Det handlar om 12 kommuner – 12 författarskap. Folkbiblioteken i länet har nominerat författare med koppling till den egna kommunen och en referensgrupp har sedan gjort det slutgiltiga urvalet.

Lindesbergs stadsbibliotek har valt Eva B Magnusson till Lindesbergs kommuns författare.

”Den lilla staden där Eva B Magnusson bor heter Lindesberg, dit kom hon 1968 för att arbeta som lärare i svenska och engelska, och det var där hon debuterade 1992, med Ropet in. Hon skrev lyrik redan som ung, men arbetet och familjelivet gjorde att hon lät poesin vila tills hon i femtioårsåldern sökte sig tillbaka, för att gestalta en omtumlande kärlekshistoria”, skriver Astrid Lindén i ett författarporträtt.

”Lindesbergs är den poetiska småstaden”, fortsätter Astrid Lindén: ”Det kan tyckas att det framför allt är som spelplats för deckare som länets småstäder tar plats i litteraturen. Vi tänker på Nora/Skoga, Gullspång, och Kumla. Lindesberg visar en mer poetisk sida; sedan några decennier tillbaka är Bergslagskommunen hemvist för tre mycket fina och erkända poeter. Eva B Magnusson går icke ensam på poesins stigar; även om poeten Arne Johnsson betraktar fjärran resmål med sin uppmärksamma blick är det i Lindesberg han har sin hemort, bilder därifrån skymtar i hans verk, tydligast i Ett paradis, trängt från 1990. Rör vi oss norrut finner vi poeten Lars Järlestad i den lilla gruvorten Stråssa. Han kallar sig Sveriges mest okände författare, men den som hittar till hans sparsmakade utgivning möter en alldeles egen poetröst, som i sin dunkla förtvivlan gärna avslutar med en absurd underskruv som får läsaren att fnittra till mitt i alltets tomhet.”

Kultur | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login