Expertens bästa tips för en mer ansvarsfull semesterresa

By on 2 juni, 2023
Bild: momondo.se

Reser du med hållbarhet i fokus? Expertens bästa tips för en mer ansvarsfull semesterresa. Det svenska intresset för att resa under sommaren 2023 har tagit fart.

Data från hotell- och resesöksajten momondo.se visar att flyg- och hotellsökningar utomlands under sommaren har ökat med cirka 75% respektive 51%, jämfört med 2022*. Men samtidigt som svenskar har stor reslust, är även många måna om att göra medvetna val för att resa mer hållbart – detta bekräftar en internationell undersökning.

En internationell undersökning, gjord av momondo**, visar att hållbarhet kan vara en aspekt som påverkar svenskarnas reseplanering. Bland annat uppger en av fem svenska resenärer (21%) att de är mer medvetna om vart de väljer att resa utifrån ett hållbarhetsperspektiv idag. Var sjunde (14%) väljer även ett mer miljövänligt boende.

Samtidigt visar undersökningen att informationsbrist är en barriär för att många ska kunna fatta välgrundade beslut. Fler än varannan (54%) uppger att de vill resa mer hållbart, men att de inte vet vart de ska börja.

– Det är fantastiskt att resenärer är måna om att anpassa sina planer för att kunna resa mer ansvarsfullt utifrån ett hållbarhetsperspektiv. För oss som resesökmotor är det viktigt att arbeta för att kunna stödja och tillgodose det informationsbehov som finns – information om hur man kan resa mer ansvarsfullt, som många anser inte finns tillgänglig idag, säger Per Christiansen, talesperson på momondo.

För att förenkla det för resenärer att göra mer medvetna val erbjuder – samt utvecklar – momondo bland annat olika verktyg och filtreringsmöjligheter som ska underlätta för resenärer att jämföra olika resealternativ utifrån individuella behov och hållbarhetsaspekter.

Här nedan delar momondos hållbarhetsexpert, Per Christiansen, med sig av några av dessa verktyg samt ger tips på hur du kan resa på ett mer ansvarsfullt sätt.

momondo-expertens bästa tips för en mer ansvarsfull semester

 • Var uppmärksam på dina CO2-utsläpp när du flyger
  Direktflyg, mer moderna flygplan, ekonomiklass och mindre bagage är några faktorer som kan bidra till att minska koldioxidutsläppen. Momondo erbjuder även ett CO2-filter som hjälper resenärer att jämföra flygresor baserat på deras koldioxidutsläpp.
 • Prioritera boenden som drivs mer ansvarsfullt
  Att checka in på ett hotell som har implementerat en rad olika hållbarhetsrutiner – exempelvis att de slopat engångsartiklar i plast, minskat mängden avfall, ändrat till LED-belysning eller kör 100% förnybara energikällor är olika rutiner som kan minska miljöpåverkan under din vistelse. momondo lanserade nyligen Travel Sustainable program*** som gör det möjligt för resenärer att filtrera efter boenden som är erkända för att ha en rad olika hållbarhetsrutiner. I nuläget är över 500 000 boenden med i programmet. Travel Sustainable Program utsågs även till en av vinnarna under Fast Company’s 2023 World Changing Ideas Awards.
 • Tänk på hur du tar dig till din destination
  Om du planerar en kortare resa kan tåg eller bil vara ett lönsamt alternativ till att flyga – både ekonomiskt och hållbarhetsmässigt. Förutom att dessa transportalternativ oftast innebär mindre koldioxidutsläpp i genomsnitt, är de även oftast billigare än flygresor under sommarperioden.
 • Vilken destination du väljer spelar roll
  Är du på jakt efter nästa resmål under semestern? Om du väljer en av de mindre turisttäta, men tillika härliga, stranddestinationerna bidrar du inte till de stora turistmassor som belastar många populära resmål.
 • Utforska destinationen på ett mer medvetet sätt
  Att utforska semesterdestinationer till fots eller via cykel är ett smidigt – och mer hållbart – val. Om avstånden känns för långa för att ta promenaden bör du undersöka möjligheten att köra elbil eller hybridbil. Samtliga är mer hållbara alternativ jämfört med en konventionell bil. Via momondo erbjuds resenärer ett filter för att visa miljövänliga alternativ på hyrbilar.
  .
  För de som planerar en storstadssemester kan man även besöka momondo’s nya stadsindex för ansvarsfulla resenärer som är utformat för att kunna hjälpa ansvarsfulla resenärer att göra mer välgrundade beslut när de utforskar olika stadsdestinationer – en interaktiv guide designad för att hjälpa resenärer att överväga hållbarhetsrelaterade aspekter.

Nöje | Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: momondo.se
*Datan baseras på flyg- och hotellsökningar gjorda på momondo.se under perioden 1 oktober 2022–9 april 2023, för flyg med avresa mellan 1 juni 2023–30 september 2023, jämfört med sökningar gjorda under perioden 1 oktober 2021–9 april 2022 för flyg med avresa mellan 1 juni 2022–30 september 2022. Alla flygsökningar är i tur och retur i ekonomiklass. Priser och procentsatser är ungefärliga och kan förändras över tid.
**En onlineundersökning genomfördes av Walr bland 10 marknader, som uppnådde totalt 10 173 respondenter som rest inrikes eller internationellt under de senaste 5 åren. Totalt deltog 1011 svenska respondenter. Forskningsfältarbetet ägde rum mellan den 2 och 15 december 2022. Walr är en medlemsorganisation i Market Research Society och följer alla praxiskoder.
***”Travel Sustainable”-programmet som tagits fram av Booking.com och som omfattar mer än 400 000 boenden globalt, tillhandahåller trovärdig information om hållbarhetsåtgärder som vidtagits hos ett brett utbud av fastigheter världen över och ger resenärer ett transparent, konsekvent och lättförståeligt sätt att identifiera ett bredare utbud av mer hållbara vistelser, oavsett vart de vill resa. För att lära dig mer om Travel Sustainable Program, besök denna sida – partner.booking.com/sv/travel-sustainable-properties

You must be logged in to post a comment Login