Extra fokus på nykterhet i trafiken

Av på 5 december, 2019
Arkivbild

9-15 december genomför polisen en nationell trafikinsatsvecka med fokus på nykterhetskontroller, det innebär att fler poliser kommer att befinna sig ute på vägarna i region Bergslagen och i övriga landet.

Polisen använder konceptet från den nationella trafikstrategin med korta (20min) kontroller både på det större vägnätet samt i tätorterna.

– Vi kommer att finnas på platser där vi vet att det är vanligt att man kör berusad men också på platser där vi inte förväntas vara, detta under dygnets alla timmar, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen.

Följa upp tips

Förutom att göra nykterhetskontroller kommer polisen även följa upp tips på personer som misstänks köra berusade regelbundet. Trafiksäkerhetsarbetet är även en ingång till att uppdaga annan brottslighet.

– Den som kör onykter utgör inte bara en fara för sig själv, utan även för medpassagerare och andra trafikanter.

Under 2018 omkom 325 människor i trafiken och vid ungefär en tredjedel av alla dödsolyckorna är alkohol eller droger involverade. Det visar hur mycket risken för en allvarlig trafikolycka ökar när man kombinerar alkohol eller droger med bilkörning.

Polisen uppmanar allmänheten att lämna in tips om man tror någon kör berusad eller narkotikapåverkad. Tips lämnas in genom att ringa 114 14.

Regionalt
Örebronyheter

Källa polisen.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in