Extra nykterhetskontroller till sjöss

By on 29 juli, 2022
Arkivbild

Kustbevakningen och Sjöpolisen genomför den 1:a till 7:e augusti extra nykterhetskontroller på fritidsfartyg i hela landet. Syftet är att verka för ett säkrare båtliv.

Att avstå från alkohol och alltid använda flytväst är det viktigaste när det kommer till sjösäkerhet. För att betona vikten av nykterhet till sjöss genomför Kustbevakningen i samarbete med Sjöpolisen extra nykterhetskontroller på fritidsfartyg vid två tillfällen. Nu är det dags för årets andra kontrollvecka.

– 2010 skärptes alkoholbestämmelserna till sjöss. Det vi sett sedan dess är att nykterheten blivit bättre och att de flesta accepterat lagstiftningen. Men de senaste åren har det tillkommit många nya båtägare som inte alltid har koll. Det är främst dessa vi vill nå ut till. Vi ser också att risken för olyckor ökar i och med att fler har större eller snabbare båtar. Då är det särskilt viktigt att hålla sig nykter, säger Stina Karlsson, sjötrafikhandläggare på Kustbevakningen.

Ett brott mot Sjölagen

Sjöfylleri är ett brott mot Sjölagen. I Sverige gäller samma promillegräns till sjöss som på land: 0,2 promille alkohol i blodet. Gränsvärdet gäller inte alla fartyg utan endast de som med motordrift kan framföras med en hastighet av minst 15 knop eller har en skrovlängd på minst 10 meter. Även förare av övriga fartyg kan dömas för sjöfylleri. Det är inte bara föraren som kan dömas, även andra ombord med en uppgift av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss kan göra sig skyldiga till brott.

Påföljden för sjöfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Gränsen för grovt sjöfylleri är 1,0 promille i blodet. Påföljden för grovt sjöfylleri är fängelse i högst två år.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Polisen

You must be logged in to post a comment Login